Eind mei 2014 een paar dagen met Marike even met de KLM heen en weer naar de Duitse Hoofdstad Berlijn.

We verbleven in een leuk hotel van EasyHotel in de buurt van de Hessischer Markt, een perfecte locatie …want op 5 minuten lopen van de Alexander Platz, het voormalige Oost-duitse plein met de grote warenhuizen en de Oostduitse Televisie-toren.

Natuurlijk bezocht we ook de televisietoren die vroeger de Oostduittse staatszender tot ver in het vrije Duitsland moest uitstralen .

De televiesieantennes zijn nu verwijderd. Vanaf deze toren kunnen bezoekers  vanaf 280 meter hoogte de hele stad overzien. Een foto-reportage toont hoe de toren ookit in elkaar was gezet. Een mooi staaltje techniek in die dagen!

Op de K-dam bezochten we de Gedachtnisch-Kirche.

De kerk wordt aan de buitenkant gerenoveerd en staat jammer genoeg  in de steigers. Pal tegenover de kerk staat een grote kapel waarvan de binnenkat zeer bezienswaardig is. Het bestaat namelijk uit tienduizenden glasgeblazen glazen tegels. Het geeft de kapel een mooie glazuurblauwe uitstraling.

Verder natuurlijk beroemde toeristen-oorden als Brandenburger Tor, De ReichsTag (dem Deutschen Volke) met de beroemde glazen koepel, Potzdammer PLatz, CheckPoint Charlie. Ook beklommen we de koepel van de Berliner Dom en bezochten we het chique warenhuis KaDeWe, dit laatste nog mooier dan de Bijenkorf.

In twee dagen hebben we alles afgelopen, maar het is veel te kort, een paar dagen langer zou leuker zijn.

 

Vanaf het vliegveld Tegel heb je met de openbare busdienst TLX een makkelijke en zeer goedkope busverbinding naar AlexanderPlatz, daar kan geen taxi tegen op.. Het openbaar vervoer is uitstekend en een dagkaart kostte slechts 6,80 per persoon. Ook fietsen zijn er te huur (12 euro per dag)

Berlijn, de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat een deelstaat van dat land. Met 3.3 miljoen inwoners is Berlijn tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste stad in de Europese Unie.

De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

In zijn geschiedenis, die teruggaat tot de dertiende eeuw, was Berlijn de hoofdstad van Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en nazi-Duitsland (1933–1945). Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de Duitse Democratische Republiek en West-Berlijn een de facto exclave van West-Duitsland was.

Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

Berlijn geldt op dit moment in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra. De stad is ook bekend vanwege het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl. Bovendien is Berlijn één van de groenste steden van Europa: 22% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 6% uit meren, rivieren en kanalen.

1409 Totaal 1 Vandaag
Previous post Rondreis – Egypte – 2005
Next post Griekenland – Parga – 2014