Een impressie van onze mooie rondreis door China van 15 mei tot 5 juni 2011.

Wij vertrokken vanuit de Chinese hoofdstad Bejing en via de steden Xi’an, Nanjing, Suzhou, Shanghai, Guilin en Li rivier  kwamen we uiteindelijk in Honkong aan. We hadden er lange bustochten, twee Chinese slaaptreinen en een binnenlandse vlucht opzitten. Ons resigezelschap bestond uit 26 personen en we reisden met de organisatie Kras-reizen, dat bleek geen slechte keus.

 

De reisleider bleek een geweldige Vlaamse dame uit Antwerpen die al jarenlang getrouwd was met een Chinees, een trotse inwoner van Beijng. Ze was daar getrouwd woonde al een jaar of 15 buiten de 5e ring rondom Bejing en sprak naast Vlaams ook vloeiend Chinees. En dat kwam in dat grote land later  heel goed uit…..

  • 1e dag – Amsterdam-Beijing

   We vlogen met Cathay Pacific vanaf Amsterdam Schiphol via Hongkong naar de Chinese hoofdstad Beijing.

  • 2e dag – Beijing

   Na aankomst op de luchthaven van Beijing ontmoeten we onze Vlaamse gids Mirjam en  worden we naar ons hotel Holiday Express gebracht voor de komende 4 overnachtingen. Dit hotel ligt vlakbij het Olympisch statdion van de Olympische Spelen 2008′
   s-avonds gaan we direct eens kijken  en lopen we over de lange Boulevard naar de in afwisselend rode kleuren verlicht stadion.  Een schitterend gezicht. Aan de overzijde van de boulevard ligt ook het donkerblauw verlichte Olympische zwemstadion. Na afloop van de Olympische Spelen was er geen functie meer voor. Tegenwoordig is het een zwemparadijs.

  • 3e dag – Beijing

   Prachtige excursiedag voor de boeg, met de Grote Muur, de Heilige Weg en de Ming Graven. Via de Heilige Weg gaan we naar de vallei waar 13 van de 16 keizers uit de Ming­dynastie begraven liggen. Eén van de graven is voor bezoek blootgelegd.  We sluiten deze fascinerende dag af met een bezoek aan de Grote Muur, die 75 km buiten Beijing is gelegen en dateert uit de 3e eeuw voor Christus.  Deze machtige, wereldberoemde muur is één van de meest opmerkelijke menselijke prestaties en één van de belangrijkste monumenten van de Chinese beschaving.

   Reeds in de vijfde eeuw voor onze jaartelling werden er verschillende op zichzelf staande muren gebouwd, ter bescherming tegen invallen van nomadische volkeren uit het noorden. In 221 voor Christus moesten deze stukken aaneengevoegd worden. Gedurende een periode van ca. 10 jaar werkten meer dan 300.000 man aan deze operatie. Vele bouwers verloren hun leven hierbij en hun lichamen werden in de Muur begraven.

   De huidige Muur, grotendeels in verval geraakt, is maar liefst 6.700 km lang (slechts een klein gedeelte hiervan is gerestaureerd en voor toeristen toegankelijk gemaakt)! We hebben de mogelijkheid een stukje over deze indrukwekkende Muur te wandelen (neem goede wandelschoenen mee!). Genieten van het uitzicht over de omringende groene heuvels of van het mysterieuze sfeertje indien de Muur in mist gehuld is.
   Ook nemen we een kijkje bij een cloisonné fabriek, waar we kunnen zien hoe men zeer nauwkeurig deze traditionele ambacht uitoefent. .

    

    

  •   4e dag – Beijing

   Uitgebreide stadstour Beijing, met natuurlijk het Plein van de Hemelse Vrede, een werkelijk immens plein met parlementsgebouwen en het mausoleum van Mao. Direct aan het plein ligt de Verboden Stad, van waaruit 24 keizers uit de Ming- en Qingdynastie tussen de 15e en 20e eeuw het land bestuurden.  We kregen een leerzaam verhaal te horen over de bewoners van de Verboden Stad. Alleen keizers, zijn honderden concubines die er woonden en de vele Eunuchen die de dames moesten bewaken en  zeer discreet moesten blijven.

   Om alle misverstanden te voorkomen werden ze eerst gecastreerd. Pas sinds 1949 is het gewone stervelingen toegestaan de Verboden Stad te bezoeken. Er liepen op onze dag letterlijk duizenden Chinese touristem om ons heen die uit alle hoeken en gaten van China bleken te komen. Na de lunch reden  we naar de prachtige  Tempel van de Hemel, waar de keizer vroeger eenmaal per jaar kwam bidden voor een goede oogst.

  • 5e dag – Beijing

   Vanochtend bewonderden we het Zomer­paleis. Dit indrukwekkende complex ligt even ten noorden van de stad Beijing, aan de voet van de Wan Shouberg en direct aan het lieflijke Kunming­meer. Het complex dateert uit de 12e eeuw, werd in de 19e eeuw door kolonialisten geplunderd en later weer in haar oude glorie hersteld.
   Bezienswaardig zijn onder andere de Hal van het Eeuwige Leven, de vele honderden meters lange wandelgalerij vol beschilderingen en de marmeren boot. Die boot viel wat tegen maar verder was het een zeer imposant comples.

  • 6e dag – Beijing-Datong

   Na het ontbijt  reden we naar het station, voor de treinreis naar het interessante Datong. Na aankomst nemen we onze intrek in ons hotel.  Datong is zonder twijfel één van de bekendste en meest beruchte steden in de Shanxi provincie, met haar steenkolenmijnen. De stad was de vestiging van  talrijke dynastieën en tevens de hoofdstad van oude koninkrijken. U treft er, vanwege de aanwezigheid van vele etnische groepen uit het noorden van China, een grote verscheidenheid aan volkeren.

   Mede hierdoor heeft Datong een rijke historische en culturele erfenis. De Stad is lang onderdrukt geweest door Japan er zijn vele honderdduizenden kantonezen vermoord door de misdadige Japanse bezetters.  Reisafstand per trein ca. 365 km.

  • 7e dag – Datong-Taiyuan

   Vanochtend ging  onze aandacht nog uit naar Datong, met een bezoek aan de spannende Yunganggrotten. In de 53 grotten bevinden zich meer dan 51.000 boeddhistische beelden. Ook brengen we een bezoek aan het imposante hangende klootser Xuankongsi. Dit klooster ligt op een unieke locatie letterlijk hangend aan een steile klifwand.  Na de lunch in een lokaal restaurant (inbegrepen) begeven we ons naar het aan de Fenhe rivier gelegen culturele en historische Taiyuan.  Reisdafstand ca. 320 km.

  • 8e dag – Taiyuan-Pingyao

   Onze aandacht in Taiyuan ging uit naar de Jinci Tempel, op ca. 25 km van de stad gelegen. Hier kunnen we de fraaie combinatie van oude tuinen,  fraaie architectuur en schitterende wandschilderingen uit de Song dynastie (960-1279) bewonderen. Na de lunch in een lokaal restaurant waar we weer aan een ronde tafel met een draaiplateau dineerden  reden  we verder met als volgende bestemming Pingyao.

  • 9e dag – Pingyao

   Een stadwandeling door het antieke autovrije Pingyao, bekend vanwege de oude stadsmuren en straatjes. We brachten een bezoek aan de stadsmuur, de oude rechtbank en Rishengchang (de allereerste bank van China). Pingyao is één van de best bewaard gebleven ommuurde steden van China en staat in zijn geheel op de Unesco lijst van Culturele Erfgoederen.  Na de lunch namen wij  vrije tijd in Pigyao en kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen.

  • 10e dag – Pingyao-Xi’an

   Een lange dag in de bus, ca. 550 km. over het uitgestrekte Chinese Lössplateau naar Xi’an. Onderweg zien we het Chinese boerenland, akkertjes, woningen uitgegraven in de klei, dalen en rivieren (o.a. de Gele Rivier) aan ons voorbij trekken. Aankomst in Xi’An tegen het einde van de middag.

  • 11e dag – Xi’an

   De dag begon met een stadstour door Xi’an, met als voornaamste trekpleister het befaamde Terracottaleger. Xi’an was de zetel van de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Deze keizer gaf opdracht tot de vervaardiging van het wereldberoemde terracottaleger dat na zijn dood zijn graf moest bewaken.  7000 Soldaten en paardenfiguren zijn blootgelegd en daarmee wordt het beschouwd als de belangrijkste archeologische vondst van de vorige eeuw.  De eerste en tevens grootste hal toont de gerestaureerde mannen, ze zijn allemaal in rijen opgesteld en de beelden zijn allemaal uniek, dat wil zeggen  anders van gelaat : generaals. soldaten, ruiters,

   Achter in de grote overkapte zaal wordt door onderzoekers nog volop gerestaureerd. Je kan aan twee kanten van de zaal langs het opgestelde leger lopen. Aan het eind van de eerste zaal kom je in een  tweede. kleinere zaal aan, waar met name de paarden staan opgesteld.
   Het derde complex ios een mooi historische museum daar staan twee oude strijdkarren opgesteld die zijn gevonden Bij de ingang van het complex zit in de souvenirwinkel nog de laatste boer van de vier boeren die ooit de ontdekking in het veld hebben de ontdekking heeft gedaan en tegen betaling boeken signeert met zijn handtekening een goede handel.

   Zijn familie vaart er wel bij. Verder bezochten we vandaag  de oude stadsmuur op de fiets rond de oude stadskern over de muur (32 km !) en dat nam meer dan een ur in beslag , de Drum Toren en maken we een wandeling dor een Moslim wijk.

  • 12e dag – Xi’an-Nanjing

   Na een bezoek aan de in 742 gebouwde Grote Moskee (één van de grootste moskeeën van China), de moslimwijk en de schitterende Groteganspagode van Xi’an  gebruikten we de  lunch in een lokaal restaurant, waarna we ons naar het station begeven voor de volgende treinreis.  Onze volgende bestemming is Nanjing. Reisafstand per trein ca. 1210 km. Wat een belevenis is een Chinese slaaptrein waar we lzo 700 mensen in overnachten.

  • 13e dag – Nanjing

   Vanochtend arriveerden  we op het station van Nanjing. We rijden naar het hotel waar we ontbijten en waar (indien kamer reeds beschikbaar) gelegenheid is om u op te frissen.  ’s Middags verkennen we Nanjing, dat de hoofdstad is geweest van 8 dynastieën. De brug over de Yangtze rivier, de derde langste rivier ter wereld, is de nationale trots  van China en een bezoek meer dan waard. Ook bezoeken we het Nanjing Museum en de wijk rond de Confucius Tempel.

  • 14e dag – Nanjing-Suzhou

   We reden naar onze volgende prachtige bestemming, Suzhou. Deze stad staat bekend om de sierlijke tuinen, de zijde-industrie, de borduurkunst,  de kunstnijverheid en het uitgebreide netwerk van kanalen waar tegenwoordig helaas nog maar een klein stukje van over is. We schenken onder meer aandacht aan de  serene Lingering Tuin en de zijde-industrie. In een fabriek raken we bekend met het leven van de zijderups en het productieproces van zijde.  Reisafstand ca. 220 km.

  • 15e dag – Suzhou-Shanghai

   Verder naar de metropool Shanghai. Tijdens een stadstour passeerde ons gezelschap talloze bezienswaardigheden passeren de revue. Zo zien we onder meer de Yuyuan tuin,  die in het midden van de 16e eeuw werd aangelegd en een goed voorbeeld is van de traditionele Chinese tuinarchitectuur.  We wandelden natuurlijk ook over de Bund, de prachtige boulevard waar altijd een gezellige drukte heerst.
   De boulevard ligt langs de Huangpu-rivier met zijn wereldberoemde en bijzonder fascinerende skyline De Bund geheten.  Ook Nanjing Road en de Jade Boeddha tempel, die zijn naam dankt aan twee boeddha-beelden, gesneden uit één stuk witte jade, mochten  niet op ons programma ontbreken!  Reisafstand ca. 130 km.

  • 16e dag – Shanghai

   Vandaag een dag voor vrije besteding. We gingen terug naar de rivier en keken uit naar de Overkant waar vele hoge flats de horizon bepaalden Op de boulevard langs de rivier trokken we veel bekijks en moesten we vaak op de foto met Chinese schoolgroepen. Veel shoppen in deze moderne metropool hebben we niet gedaan .

  • 17e dag – Shanghai-Guilin

   Transfer naar de luchthaven van Shanghai voor de vlucht naar Guilin, befaamd om de karakteristieke karstheuvels. Het werd  een snelle en voorspoedige binnenlandse vlucht met veel Chinese zakenlui aan boord die gingen ontbijten en na aankomst nuttigen we de lunch in een lokaal restaurant.

  • 18e dag – Guilin

   We brachten met de boot een bezoek aan de rivier de Li. Temidden van fotogenieke kalkstenen bergtoppen is dit een ideale plaats om tot rust te komen. Het gebied wordt beschouwd  als één van de mooiste van China. De kenmerkende bergtoppen komen terug in vele gedichten en op tal van schilderijen. Tijdens een boottocht genieten we van de mysterieuze omgeving, waarbij we kleine dorpjes, vissers op bamboevlotten en talloze rotspieken passeren. In Yangshuo gaan we van boord en hadden we vrije tijd voordat  we terugkeren naar Guilin.

  • 19e dag – Guilin-Guangzhou

   Vanochtend aandacht voor de berg Yaoshan en de exotische Rietstengelgrot. Deze grot heeft zijn naam te danken aan het riet dat hier eens bij de ingang groeide en waar  de bevolking fluiten van maakte. Dit is een fraai verlichte wereld van stalactieten en stalagmieten, met onder meer het Kristallen Paleis (de grootste binnenruimte)  en rotsformaties met mooie poëtische namen, zoals Reusachtige Leeuw en Maagdenwoud. We rijden naar het station, waar we aan boord stappen van de nachttrein naar Guangzhou,  in de 19e eeuw bekend als Kanton.  Reisafstand per trein ca. 840 km.

  • 20e dag – Guangzhou-Hongkong

   Na aankomst op het station van Guangzhou volgde de bus-transfer naar een lokaal restaurant voor het ontbijt. Na het ontbijt gaan we naar de beroemde,  bijzonder levendige Qingping markt, waar men handelt in onder meer levende dieren, vis, specerijen, groenten en geneesmiddelen. Een fascinerend uitje!  In de middag vertrokken we  met de fast ferry naar Hongkong. Na een tocht van ca 2 uur waar we onze laatste Chinese centen konden wisselen voor Hong Kong dollars aankomst volgt de transfer naar het mooie hotel.

  • 21e dag – Hongkong

   Vrije ochtend. ‘s Middags maakten  we een stadstour door de fascinerende wereldstad. We gaan o.a. naar Victoria’s Peak, met een geweldig uitzicht en Repulse Bay. In de avond volde de transfer naar de luchthaven.

  • 22e dag – Hongkong-Amsterdam

   Vanuit Hongkong vliegen we weer terug naar Nederland. Aankomst dezelfde dag in Amsterdam. Einde van een schitterende kennismaking met de vele gezichten van  fascinerend China!

   Mirjam, heel veel Dank

   In de bus hebben we afscheid genomen van de Vlaamse reisleider Mirjam. Ze was een geweldige gids die met haar aanstekelijke humor ons Nederlanders een indrukwekkende rondreis heeft verzorgd. Hulde voor haar !

Heel veel Dank aan onze geweldige Vlaamse reisleidster Mirjam voor haar prachtige verhalen en de vele inspanningen. Het viel soms niet mee, maar ze maakte er een prachtige reis van waar we met genoegen aan terugdenken. Een groot  voordeel was dat ze al zo’n 15 jaar in China woont en ook vloeiend Chinees spreekt.  Zo kon ze onderweg aardig wat corrigeren Ze was in een woord Geweldig

 

1127 Totaal 2 Vandaag