Rondreis  Cuba

In mei 2010 zijn we twee weekjes door het mooie warme maar ook arme eiland Cuba getrokken. Onze jongste dochter Sylvia wilde graag eens naar Cuba en het behalen van haar HBO-diploma was een mooi argument om dit historische gezien zeer bekende eiland te gaan bewonderen.

We trokken met FOX-reizen met slechts 12 (!) medereizigers  in een comfortabele Chines touringbus op een rondreis over het langgerekte eiland. Eerst verbleven wij na onze aankomst in Havanna met een paar dagen verblijf in die hoofdstad. De rondreis was onder de charmante begeleiding van de bijzonder
charmante maar sterke Cubaanse reisgids Mora (!) die vloeiend Nederlands sprak en chauffeur Jesus (!) over het prachtige eiland.

We maakten op deze wijze een circa 1500 kilometer lange bustocht langs veel bijzondere plaatsen zoals Trinidad,  Santiago de Cuba, Canctie Soiritus  en Santa Clara en an het eind van een lange bustocht eindelijk een paar dagen rust op het totaal andere schiereilenad Vadedero. Hier verblijven vooral de touristen en is in het geheel niet te vergelijken met de rest van CUBA.
In dit reisverslag staan slechts een paar foto;s uit een serie van de vele vele duizenden foto’s die Marike en ik samen hebben gemaakt.

Onderstaande tekst is aangevuld met onze eigen reisfoto’s en onze eigen reis-ervaringen in dit prachtige land.

 • dag 1 Amsterdam – Havana

  Ontvangst op Schiphol en check-in voor uw vlucht, mogelijk met tussenstop, naar Havana, ongetwijfeld één van de mooiste steden van het Caribisch gebied. Aankomst en transfer naar uw hotel, een sfeervol koloniaal hotel in het centrum van Havana.

 • dag 2 en 3 Havana

  Wandeling door het gerenoveerde stadsgedeelte van Havana, één groot openluchtmuseum met kleurrijke huizen, oldtimers en levendige pleintjes met muzikanten. De vriendelijkheid van de Cubanen is onovertroffen en de muziek aanstekelijk. We maken een geweldige tocht met coco taxi’s. Wanneer de tijd het toelaat kunt u rum proeven in het Havana Club Museum of een echte Cubaanse mojito drinken in Bodeguita del Medio, de favoriete bar van de beroemde schrijver Hemingway.

 • dag 4 Havana – Viñales

  We rijden naar de provincie Pinar del Rio, de streek waar de beste tabak ter wereld groeit. Hier bezoeken we Las Terrazas, een schitterend natuurgebied met waterbronnen, schilderachtige bergen en koffieplantages. Overnachting in een sfeervol hotel, gelegen in de overweldigende natuur van Viñales of omgeving.

 • dag 5 Viñales – Cienfuegos

  Na onze eerste echt lange reisdag komen we aan bij de schilderachtige havenstad Cienfuegos. Deze stad is beroemd om zijn suiker, tabak en rum èn de Franse invloed die u in de bouwstijl terugvindt. De stad is ooit gesticht door een Fransman, en door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. De schitterende ligging aan de Jagua baai spreekt tot de verbeelding. We maken een korte wandeling door de straten van het historische centrum met zijn paleisachtige huizen, die in het bezit waren van de vroegere plantagebezitters.

 • dag 6 Cienfuegos – Trinidad

  Vandaag rijden we een gedeelte van de route langs de kust en komen langs het natuurgebied Sierra de Escambray om vervolgens aan te komen bij het koloniale juweeltje Trinidad. Deze plaats is door UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed en niet zonder reden! Blinkende oldtimers rijden nog steeds door de kleurrijke straten, en door het historische centrum kronkelen zich straatjes met kinderkopjes.

 • dag 7 Trinidad

  We wandelen door de smalle straten met zijn gerestaureerde koloniale gebouwen, ooit  bewoond door rijke suikerbaronnen. Geniet op één van de vele terrasjes van de swingende en vrolijke klanken van diverse Cubaanse bandjes. Probeer zeker ook een Canchánchara, de typische drank van deze streek die is samengesteld uit een mix van rum, honing en citroensap.

 • dag 8 Trinidad – Camaguey

  Camaguey is een stad vol witgepleisterde koloniale gebouwen en barokke kerken. De plaats leent zich bij uitstek om er rond te dwalen in de kronkelende straatjes, waar enorme waterkruiken de huizen sieren. Een echte aanrader is het maken van een tocht in een fietstaxi (optioneel).

 • dag 9 Camaguey – Santiago de Cuba

  We rijden via het belangrijkste pelgrimsoord van Cuba, de basiliek El Cobre, naar Santiago de Cuba. Deze plaats is door zijn muzikale verleden de meest swingende stad van Cuba. Levenslustige Cubaanse mannen spelen hier hun traditionele Son-liederen in de Casas de la Trova. De Cubanen die de dansvloer betreden laten met hun dansbewegingen een verpletterende indruk achter.

 • dag 10 Santiago de Cuba

  Santiago de Cuba staat ook bekend als de bakermat van de revolutie. Hier begonnen Ché en Fidel hun plannen te beramen voor de strijd die uiteindelijk leidde tot de totale revolutie. Het is ook deze stad geweest waar de familie Bacardi ooit begon met zijn wereldberoemde rum. Op het dakterras van hotel Casagranda, gelegen aan het centrale plein, heeft u een prachtig uitzicht over de stad.

 • dag 11 Santiago de Cuba – Sancti Spiritus

  We hebben een lange rit voor de boeg, die door zes provincies gaat: van Santiago de Cuba, via Granma, Las Tunas, Ciego de Avila en Camagüey naar Sancti Spiritus. De weg die wordt gereden is de enige die Oost- en West-Cuba met elkaar verbindt en leidt door gebieden waar landbouw en veeteelt een belangrijke bron van inkomsten zijn. Onderweg zien we dan ook suikerriet en fruitplantages. Sancti Spiritus is een klein en vaak vergeten stadje. Het ademt een echte koloniale sfeer met zijn kleurrijke gevels en hekwerken van smeedijzer.

 • dag 12 Sancti Spiritus – Santa Clara

  Santa Clara, stad van Che Guevara, is ons einddoel van vandaag. Hier vonden de laatste zware schermutselingen plaats ten tijde van de revolutie. Tijdens de slag van 31 december 1958 versloeg Che met een kleine groep aanhangers op creatieve wijze het regeringsleger. Deze overwinning bleek beslissend. De trein met soldaten en munitie die werd overvallen ligt nog steeds op de plaats van het gevecht. Het mausoleum van Che Guevara dat in Santa Clara ligt is voor velen tot op de dag van vandaag een bedevaartsoord.
  In het vervallen mausoleum is een stenen wand met daarin ingemetseld urnen met de asresten van Che, omgekomen in Bolivia en van zijn medestrijders die gewelddadig zijn omgekomen in de strijd tegen de Cubaanse Onderdrukking. Filmen binnen mag niet, direct onder het mausoleum is een museum ingericht over het leven en de dood van Che. Che was de bijnaam van Ernesto Guevara (geboren in Rosario in Argentinië). De Cubanen dachten dat Che zijn echte voornaam was en noemden hem zo. Daar zijn nog een aantal persoonlijke bezittingen van Che te bewonderen.

 • dag 13 Santa Clara – Varadero

  We rijden naar één van de mooiste stranden die Cuba kent, in Varadero. De beroemdste badplaats van Cuba ligt op een schiereiland en wordt omringd door wel 21 kilometer wit strand en een kobaltblauwe zee. Een ideale plek om heerlijk na te genieten van alle indrukken die u tijdens uw reis hebt opgedaan.

 • dag 14 Varadero

  Geniet deze dag van zon, zee en strand. In Varadero heeft u de mogelijkheid om uw reis te verlengen in het rondreishotel. Indien u kiest voor een verlenging op het idyllische eilandje Cayo las Brujas gaat u daar direct vanuit Santa Clara naartoe.

 • dag 15 Varadero – Havana Airport

  In de middag transfer naar de luchthaven van Havana voor uw terugvlucht naar Amsterdam.

  dag 16 Aankomst Amsterdam

  Na 10 uur vliegen gedurende de nacht met MartinAir aankomst op Schiphol en het einde van onze  prachtige reis!

CUBA 2010 ALGEMEEN

Nederlandse bussen in Cuba

‘Cuba staat bekend om de rum, salsa en sigaren maar is met name beroemd vanwege het transportsysteem. Het vervoer op Cuba is zowel fascinerend en exotisch als frustrerend. Dankzij het chronische brandstoftekort zijn files een onbekend begrip en gaat alles wat langzamer dan normaal, hetgeen Cuba een hele relaxte bestemming maakt. Het straatbeeld wordt bepaald door klassieke Cadillacs, Lada’s, Nederlandse stadsbussen en honderdduizenden uit China geïmporteerde fietsen’, aldus het bericht.

2.000 Nederlandse bussen

Maar ook veel Nederlandse autobussen. ‘In Havana moet je niet verbaasd opkijken als je een Connexxion of NZH bus met een bordje ‘Volendam’ of ‘Winterswijk’ voorbij ziet rijden. Nederland handelde al sinds de jaren vijftig met Cuba in bussen voor het openbaar vervoer. Door de ongunstige politieke situatie had Cuba geen geld voor nieuwe bussen, waardoor ze noodgedwongen gebruikte bussen moesten gebruiken.
Via de hoofdstad Havana, overigens een zusterstad van Rotterdam, is Cuba aan de bussen geholpen. Binnen een jaar werd Nederland door het Cubaanse ministerie van Transport weer gevraagd om nog meer bussen te verschepen. Cuba telt op dit moment zo’n 2.000 Nederlandse bussen’.

Castillo del Morro en Cayo Granma – Zuidoost Cuba, Cuba

Breng een bezoek aan Castillo del Morro en Cayo Granma. Bij de ingang van de baai van Santiago (de Cuba), ongeveer 10 km ten zuidwesten van de stad, tref je een imposant kasteel, het Castillo del Morro. Je komt het ommuurde kasteel binnen via een ophaalbrug over een opgedroogde gracht. Het kasteel is in 1637 gebouwd als een vesting om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten. De vesting bood plaats aan 400 soldaten. In 1775 werd het een gevangenis, en in 1898 toen tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen de Amerikaanse vloot de stad belaagde, weer een vesting. Een plek met een woeste historie, dus.

Eilandje Cayo Granma

Het Castillo is in zeer goede staat, mede omdat het in 1997 door Unesco op de lijst van Werelderfgoed is gezet. Het is indrukwekkend om er rond te lopen en alles wat hier gebeurd is tot je door te laten dringen. Je bent hier ook vlak bij Guatanomo Bay, dat net achter de bergen ligt. Het Castillo heeft vele prachtige uitzichtpunten, waardoor je ver over de baai van Santiago kunt kijken. Dan zie je ook het leuke eilandje Cayo Granma liggen, dat vanuit de Marina Punta Gorda per veerboot is te bereiken. Op het eilandje is een pittoresk vissersdorp en een restaurant, leuk voor een dag-excursie als je een paar dagen in Santiago verblijft.

Cuba: stijging aantal toeristen, daling inkomsten uit toerisme

Het toerisme is één van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de Cubaanse economie, samen met de nikkelexport. In 2009 ontving Cuba 81.000 meer toeristen dan het jaar ervoor, desondanks nam de opbrengst uit de toeristische sector met 10 procent af. Dit is te wijten aan de economische crisis die de wereldwijde toeristische markt trof. De meeste toeristen waren afkomstig uit Canada (914.000), het Verenigd Koninkrijk (172.000), Spanje (129.000), Italië (118.000) en Duitsland (93.000). Bron: El Nuevo Herald.

1337 Totaal 4 Vandaag