COPENHAGEN – Paul en Marike met oudste dochter Eline, gezellig een lang weekendje weg  naar Copenhagen – Denemarken, in september 2006………

Copenhagen is van oorsprong een versterkte stad en zijn grenzen werden gemaakt van verdedigingsmuren met grachten.  De ingang en de uitgang van de stad waren de vier poorten van de stad:

  • Vesterport (“Westelijke Poort”) dichtbij de huidige Zaal Radhus van de Stad van Kopenhagen),
  • Nørreport (“Noordelijke Poort”) dichtbij de huidige Post van de Trein Nørreport,
  • Østerport (“Oostelijke Poort”) door Kastellet,
  • Amagerport (“Poort Amager”, d.w.z. functioneel de Zuidelijke Poort) tussen Christianshavn en het Eiland Amager.

Deze poorten werden in 1856 ontmanteld. De plaatsen worden nu herdacht met ter plekke opgerichte mijlpalen.

Amalienborg

Copenhagen augustus 2006
Soldaten op wacht bij het AMALIENBORG

Amalienborg is de residentie van koningin Margaretha II van Denemarken. De gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie. De vier vleugels van het paleis liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. De vier vleugels zijn vernoemd naar:  Christian VIII (noordelijke vleugel)  Frederik VIII (oostelijke vleugel)  Christian IX (zuidelijke vleugel)  Christian VII (westelijke vleugel)  Over het plein in het midden rijdt het verkeer; tussen de open ruimte is over het water het operagebouw van Kopenhagen te zien; aan de tegenoverliggende zijde de Marmerkerk

Copenhagen augustus 2006

Den Lille Havfrue (De Kleine Zeemeermin)

De Kleine Zeemeermin is een beroemd sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen,  dat voor het eerst is uitgegeven in 1836. In de haven van Kopenhagen staat sinds 23 augustus 1913 een beeld van de Kleine Zeemeermin, gemaakt door de beeldhouwer Edward Eriksen,  dat één van de bekende trekpleisters van de stad is.  Op 24 april 1963 werd het beeld door een onverlaat onthoofd. Het Hoofd werd niet meer gevonden,   gelukkig bleek de mal nog te bestaan…….. Disney maakte in 1989 een tekenfilm van het sprookje.
Copenhagen augustus 2006
Kanaal in CRHTISTIANSHAVN

Gezellig en goedkoop met Transavia vanaf Schiphol, is het maar een uurtje vliegen over de Waddenzee en Noord-Duitsland. TIP : koop na aankomst op het Deense vliegveld gelijk maar een meerdaagse Copenhagen augustus hagen  Plus Card (CPH-card), geldig voor 72 uur na afstempeling ,  want die blijkt aan het eind van de stedenreis per saldo erg goedkoop ! Vrij reizen met openbaar vervoer alle dagen, de laatste ochtend gingen we naar de diertuin buiten het centrum
Copenhagen augustus 2006

NAYHAVEN

Copenhagen augustus 2006

KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK

Copenhagen augustus 2006

TIVOLI

Tivoli is het wereldvermaarde pretpark in het midden van Kopenhagen, vlakbij Rådhuspladsen  (het Raadhuisplein) en het Centraal station. Het werd in 1843 door Georg Carstensen opgericht en is daarmee een van de oudste pretparken ter wereld (het park Dyrehavsbakken, ook in Kopenhagen, is nog ouder).  Het park werd opgericht als een vennootschap, waarvan de aandelen in handen waren van degenen die bij   de bouw betrokken waren.

‘s Avonds wordt Tivoli verlicht met 115.000 gloeilampen.   Het park kreeg zijn eerste botsauto’s in 1926. De achtbaan werd gebouwd in 1914 en is daarmee een van de oudste,    nog in bedrijf zijnde, houten achtbanen van de wereld.    Op 15 augustus 1943 vierde Tivoli zijn honderdjarig bestaan.

Tivoli is het meest bezochte pretpark in Denemarken en toont wel wat simpel en verouderd    als je Amerikaanse Disneyparken gewend bent,  maar toch leuk met een valtoren van 80 meter hoogte en een zeer hoge antieke zweefmolen. Ook een moderne, heftige achtbaan, die precies 23 seconden duurt.  Het is een kleine copie van de  Amerikaanse achtbaan Kragen die in Seaworld Orlando staat.

S avonds leuk verlicht met wisselende muziekoptredens door bands, koren, orkesten maar de ook de zeer bekende Deense Popgroep MEW. We hadden er nog nooit iets van gehoord, maar de fans kwamen die avond zelfs uit Oostenrijk voor met de bus.
Copenhagen augustus 2006

Marmorkirken

De koepel van Frederikskirken

De kerk zou een prominente plek krijgen in het complex van Amalienborg, maar deze werd pas in 1894 afgerond.
Daar aangekomen op vliegveld KASTRUP in cira 12 minuten met de trein naar hartje stad. Het centraal station heet daar gewoon Hovedbanegården en een rode sneltrein een S-tog  De duurste winkelstraat heet Stroget, de metro kennen ze daar ook , die heet gewoon metro , simpel toch dat Deens !

Kopenhagen lijkt het meest op Amsterdam, veel fietsers, veel alcoholisten , veel buitenlandse touristen, veel Deense allochtonen, smerige plekken, maar de straten en pleinen zijn breder ! Veel historische panden uit 1600 en de Deense Zeemeermin staat netjes in het water iets buiten het cenmtrum  van de stad, dat is het Rädhuspladsen vlak tegenover TIVOLI en het Station Het is een geschenk van de brouwer CARLSBERG en het is een copie van de vrouw van de kunstenaar.

Copenhagen augustus 2006
Interieur Trinitatis Kirke, deze kerk staat vlak naast de Ronde Toren , deze werd in 1656 gebouwd. In 1728 ging de kerk echter in de vlammen op.

Copenhagen augustus 2006

Historisch optredens bij het ROSENBORG

Copenhagen augustus 2006
WEL 70 MUSEA zijn er te bezoeken ! Wij bezochten toevallig het Deense Verzetsmuseum en werden er een beetje verdrietig en stil van. De Deense koninklijke familie woont in een van de vier vleugels van het AMALIENBORG, De vier bijna identieke paleizen liggen aan een heel groot rond verkeersplein. De jonge soldaten staan een beetje losjes op wacht en zijn niet erg streng.  Het verkeer scheurt dwars door grote groepen toeristen.  Vergeet vooral ook niet de mooie kerk te bezoeken op circa 300 meter afstand van het plein. Het doet denken aan de Sint Pieter ! en het heeft een hele mooie koepel met de 12 apostelen.

Copenhagen augustus 2006

Rosenborg Slot

Men zegt dat Christian IV het Rosenborg Slot tussen 1606 en 1617 heeft laten bouwen. Het kasteel behoort wel tot de mindere van zijn soort. Het werd de jaren daarna uitgebouwd en in 1759 is het kasteel gerestaureerd. Het gebouw was eigenlijk gebouwd om er feesten te houden. Frederik III en Christian V gebruikten het slot daar ook voor. Frederik IV gebruikte het daar als eerste niet voor. Hij liet het kasteel als een lustoord voor zichzelf inrichten. Daardoor heeft rosenberg zijn belangrijkheid verloren. Er is een hele grote ridderzaal op de tweede verdieping, die erg indrukwekkend overkomt. Je kunt ook allerlei sieraden in de schatkamer bewonderen en dan vooral de kroonjuwelen. Het slot wordt ook omgeven met een koninklijke tuin, dat door de bevolking wordt gebruikt om te wandelen, uit te rusten, maar ook wel eens om te feesten.  Copenhagen augustus 2006
[rl_gallery id=”3093″]
TIP : Neem een bootocht van een uur vanuit NYHAVN, dan vaar je dwars door de stad onder lage bruggen door en kom je op het eiland CHRISTIANSHAVN typisch Amsterdamse woningen tegen, een mooi gerenoveerde woonwijk.
De Deense kroonjuwelen liggen veilig bewaakt opgeborgen in de kelder van het winterpaleis ROSENBORG een aantal kilometer verderop. B oven op de zolder vindt je nog autemtieke, historische meubelen en gebruiksvoorwerpen in de koninlijke ontvangstzaal. In het centrum heb je vanaf de RUNDETAARN heb je een heel mooi uitzicht over de stad.
Copenhagen augustus 2006

Er was toevallig een historische feest die dag buiten op het grasveld, leuk , leuk leuk  Een Deense kroon kost circa 13 eurocent en het Deensen eten en drinken viel in prijs best mee iets duurder dan in Nederland. Deense worstjes (põlsen) kosten circa 25 Kronen en zijn overal  op straat te koop. We kwamen veel dikke mensen tegen, het Noorden kweekt blijkbaar vetzucht. Deens konden we abslouut niet begrijpen. maar gelukkig spreekt iedereen Engels.
Copenhagen augustus 2006
Copenhagen augustus 2006

Openbaar vervoer

De topsnelheid van de metro in Kopenhagen bedraagt ongeveer 80 kilometer per uur.  Gemiddeld raast de metro met een snelheid van zo’n 40 kilometer per uur door de stad  en de omliggende delen. Het is hiermee verreweg het snelste vervoersmiddel in de stad.  De Metro maakt gebruik van dezelfde kaartjes als de bus en de S-Tog treinen. De voertuigen hebben geen bestuurders, maar er is altijd een conducteur aan boord,  voor de veiligheid, om kaartjes te controleren en om passagiers te assisteren.
De eerste metrolijn werd geopend in oktober 2002. Het huidige netwerk telt momenteel  twee lijnen en zal in de toekomst bestaan uit 22 stations, waarvan 9 ondergronds en 13 bovengronds.  De lijnen van het netwerk, dat in 2007 zal worden afgerond met een lijn naar de luchthaven,  zullen en lengte hebben van 21 kilometer, waarvan 11 ondergronds.
Copenhagen augustus 2006
Copenhagen augustus 2006

Rundetårn

De Ronde Toren is 35 meter hoog en 15 meter in doorsnee en is een echte bezienswaardigheid. Koning Christian IV liet hem tussen 1640 en 1642 bouwen. De toren maakt deel uit van complexe Trinitatis, die werd gebouwd om de geleerden van de tijd van een astronomisch waarnemingscentrum, een studentenkerk en een universitaire bibliotheek te voorzien.
Copenhagen augustus 2006
Copenhagen augustus 2006
Marike in het park

934 Totaal 1 Vandaag
Previous post Rondreis Cuba – 2010
Next post Rondreis – Polen – 2012