Great Britain – Edinburgh – 2005

Reacties zijn gesloten

Een kort bezoek ..

Dankzij een zeer goedkope stunt-aanbieding van Easyjet vlogen Paul en Marike op een rustige zondagmiddag in Mei 2005 naar de hoofdstad van Schotland , het historische Edinburgh. Het is circa 5 kwartier vliegen en na landing op de vliegveld buiten Edinburh ben je met de zeer snelle buslijn 100 in een keer in het toeristische centrum van Edinburg, al met al slecht een rit van circa 25 minuten.

Toevallig kom je dan ook langs de EDINBURGH ZOO waar we een paar dagen later ook nog zijn geweest.
Dankzij een volgende leuke aanbieding : een 3-days Tourist Card van het Schotse toeristenbureau is het openbaar vervoer gratis en ook vele attracties zijn gratis te bezichtigen met uitzondering van het beroemde EDINBURH CASTLE. Daar moet je even een a[art kaartje kopen.

Het weer was zeer goed te noemen voor de wandelingen en excursies. Zonnig en alleen s’nachts had het geregend, niks van gemerkt.

Op een van de dagen hebben we een kaartje voor de toeristenbus (een open dubbeldekbus) genomen. Die rijden de hele dag dwars door de stad in de rondte en de rit duurt circa 50 minuten, maar je kunt er vanaf en later weer opstappen waar en wanneer je maar wilt ! In veel grote wereldsteden blijkt het een mooie uitvinding voor de vele toeristen.

Edinburgh is een mooie en historische stad, net als Rome gebouwd op een zevental heuvels en aan top natuurlijk het wereldberoemde Edinburgh Castle, ooit woonplaats van Mary Queen of Scots en later ook de woning van Oliver Cromwell. Deze historische vestiging is herhaalde malen belegerd door de Engelsen. De beschrijving over het kasteel zijn goed.

EDINBUROUGH CASTLE

Ook de Schotse kroonjuwelen worden er veilig bewaard. Deze komen alleen bij de kroning van een nieuwe Engelse Koning uit dit kasteel en gaan dan tijdelijk naar Westminster Abbey in London en daarna weer snel terug. Onder het kasteel is in de gewelven een museum ingericht over de gevangenissen die er zijn geweest. Veel gevangen genomen Franse, Engelse, Nederlandse, maar ook Amerikaanse zeelieden hebben er ooit maandenlang gevangen gezeten.

Edinburgh is een zeer drukke stad, er rijden de hele dag van die leuke dubbeldekkers met touristen rond in het centrum en er zijn ook vele lijnbussen.De bovenkant van de gebouwen in het centrum zijn dan ook helemaal van zwart geblakerd zandsteen. Die moeten dus om de zoveel jaar worden schoongespoten of vervangen.

We hadden ook weer dankzij internet een leuke internetaanbieding voor een goed en goedkoop adres van Holiday Inn, het hotel is gelegen op slechts circa 4 minuten loopafstand van de bushaltes nabij het station.

In het centrum vele grote bankgebouwen, het Schotse Parlement maar een veel winkelfiliaals van HenM bijvoorbeeld. De drukste winkelstraat heet PRINCESS STREET en is gelegen in het nieuwe gedeelte van de stad.

The Royal Mile

De historische attracties liggen alle in het oude gedeelte van de stad aan de overzijde van het dal en makkelijk lopende breikbaar. Zo is het vanuit het centrum het circa 10 minuten sterk omhoog lopen naar EDINBUROUGH CASTLE. Op het voorteerien van het kasteel ligt het grote exercitieterrein waar jaarlijks in augustus de EDINBURG TATTOO met de vele Engelse militaire muziekkorpsen plaatsvindt. Vanuit het voorterrein loop je daarna heuvel af over de ROYAL MILE naar uiteindelijk op 2 kilomter afstand het Scotse paleis van de Engelse Koningin : HOLYROODHOUSE.

Als je geluk hebt en dit paleis is niet door de Engelse koningin zelf of een van haar gasten gereserveerd, dan kan men het paleis bezichtigen. Helaas hadden wij pech : De voorzitter van het Gemenebest logeerde er enkele weken.

Al lopende vanaf EDINBURGH CASTLE naar het paleis HOLYROODHOUSE vindt je aan weerskanten van de ROYAL MILE vele historische gebouwen : Allereerst, de CAMERA OBSCURA bijvoorbeeld, geeft een mooi uitzicht op de vestiging, maar even later ook het marktplein waar vroeger misdadigers en lijkenpikkers (bodysnatchers) werden onthoofd en heksen verbrand. Misdadigers kregen vlak voor hun executie nog een laatste whiskey, afkomstig uit de pub THE LAST DROP op het plein.

Onderweg richting paleis, komt men langs veel winkeltjes waar je voor een redelijke prijs kleding en Schotse kilten met de beroemde Schotse ruiten (TARTAN) kunt kopen. Het is veelal wol (cashmere) en daar zijn we gewoon allergische voor thuis !

Iets verderop kan je aan je rechterhand lopen het mooie MUSEUM OF SCOTLAND (gratis entree) met vele atracties , bijvoorbeeld een stoomtrein , maar ook iets verderop het MUSEUM OF EDINBURGH en iets verderop rechts naar het recent geopende DYNAMIC EARTH, een expositiecomplex, dat er uitziet als een grote witte tent, waar je het ontstaan Schotland vanaf de oertijd tot aan de hedendaagse wereldwijde milieu – zaken kunt bekijken.

KORTOM

EDINBURG is met het vliegtuig vanaf Nederland makkelijk te bereiken. Op het vliegveld aangekomen is er een goede, directe busverbinding naar het centrum. De drukste winkelstraat : PRINCESSTREET is gelegen in het centrum (nieuwe stad). De historische stad is in 3 dagen goed en relaxed te bezichtigen, alle attracties zijn binnen een straal van circa 3 kilometer lopend goed te bezoeken en een rondritbus is ideaal te noemen. De prijzen zijn redelijk en het eten is kwalitatief goed en internationaal te noemen. Veel pubs, pizzatenten, Fish and Chips, take-aways en Orientaalse restaurants.

De bevolking is goed van zin. En zijn in het park vele zitbanken geplaatst, die zijn daar door nabestaanden geplaatst ter nagedachtenis van overleden inwoners van Edinburgh. Je ziet er wel veel bedelaars.

Hotels zijn er veel en comfortabel. Het wereldberoemde maar peperdure Hotel BALMORAL ligt midden in het centrum, vlak naast het station. De vele taxi’s en busdiensten rijden continue rond. Ze veroorzaken daardoor voor een groot deel de vervuiling aan de grote historische panden en kantoorgebouwen in hartje stad.

1780 Totaal 1 Vandaag