Rondreis USA – Florida – 2004

Reacties zijn gesloten

Rondreis Florida – 2004

De zeer charmante Prive-chauffeur en VIP tourleider Edward (Ed) Kamerling, van Nederlandse afkomst maar al jarenlang woonachtig in Florida, haalde ons de tweede dag persoonlijk op bij ons hotel in Miami Beach. We waren daar een dag eerder aangekomen na een lange vliegreis vanaf Schiphol De eerste dag was gelijk een rustdag volgense het reisschema : lekker in de zon liggen op het beroemde maar bijna verlaten strand van Miami Beach. ‘s Avond lekker uit eten geweest op de Bpuelevard . ze hadden zelfs een Hooters !

Aantal deelnemers aan deze rondreis door Florida : Precies 4 : Twee jonge zusjes uit Ridderkerk, Marike en ik. We pasten ruim in een conmfortabele grijze Chevy Van en hebben genoten van de persoonlijke aandacht en prive begeleiding op al onze bezoeken aan de steden in Florida. Vanaf Miami over de Highways richting Key West en later naar de Everglades.

Onze VIP Chauffeur / Tour Guide Ed bracht ons naar een grote Shopping Mall , haalde ons telkens op een afgesproken tijdstip weer keurig op en bracht ons naar het hotel terug, heel luxe allemaal.

Florida, the Sunshine State
Florida is één van de staten van de Verenigde Staten en ligt in het zuidoosten van het land. Het heeft een subtropisch klimaat. De naam is afgeleid van de Spaanse naam La Florida (De Bloemrijke), Veel gepensioneerde Amerikanen vestigen zich in Florida.

Everglades
De Everglades, soms ook wel Florida Everglades genoemd, is een subtropisch moeraslandschap in het zuiden van de Amerikaanse staat Florida. De Everglades beslaan het zuidelijke gedeelte van een groter stroomgebied. Dit stroomgebied begint bij Orlando met de Kissimmee, welke uitmondt in het grote maar ondiepe Okeechobeemeer. Water dat het meer verlaat in het regenseizoen vormt een traagstromende rivier die zuidwaarts stroomt door een kalksteen bedding.

De Everglades veranderen voortdurend door water, stenen, brand en overstromingen. Het gebied staat ook wel bekend als de “Rivier van gras”. In de moerasseen van de Everglades leven meer dan 12 miljoen Alligators. Met een speciale boot met een propellormotor er op gemoenteerd kan je op afgebakende gebieden over het water scheren. Wel je oordoppen aan doen !

De Everglades werden voor het eerst omschreven op een Spaanse kaart, gemaakt door cartograven die het land zelf niet hadden gezien. Ze noemden het toen nog onbekende stuk land tussen de Golf en de Atlantische kust Laguna del Espíritu Santo (“Meer van de Heilige Geest”). Het gebied werd eeuwenlang op kaarten aangegeven, maar nooit verkend. De naam “Everglades” verscheen voor het eerst op een kaart uit 1823, maar werd toen nog gespeld als “Ever Glades”.

Klimaat
Het klimaat van Zuid-Flordia is bekend om zijn variatie. De gemiddelde temperatuur varieert van 16 tot 27 graden Celsius. In de zomermaanden is de temperatuur gemiddeld 32 °C, hoewel de kustgebieden worden gekoeld door de zeewind. Het gebied van de Everglades kent een tropisch klimaat met een 7 maanden durend regenseizoen. Dit seizoen loopt van april tot oktober. Van november tot maart is het droge seizoen. Hierin valt slechts 25% van de jaarlijkse hoeveelheid neerslag.

In tegenstelling tot bij veel andere moerasgebieden op aarde wordt de Everglades vooral in stand gehouden door de atmosfeer[3]. Evapotranspiratie is de belangrijkste sleutel in het mechanisme waarlangs water het gebied verlaat. In het zuiden vindt men het nationaal park Everglades, een uitgestrekt natuurgebied.

In de wateren van Florida leeft ook de grootste populatie zeekoeien. Dit komt omdat de wateren over het algemeen warm zijn. De populatie telt meer dan 3000 van deze met uitsterven bedreigde dieren.

Aan de rand van de Everglades staat ook en reusactige stastsgevangenis. Als je met de huurauto over op de kaartsrechte en kilometerslange wegen rijdt, zie je aan de kant van de weg groepen mannen werken in oranje-achtige veiligheidsvesten . Daaraast staa een gewapendse geveangenisbewaker op wacht, De mannen werken constant aan de wegen ze ruimen op en maaien het gras, De weg dor de Everglades is zo lang en zo ruim dat het eindeloos werken is , Zijn ze ooit klaar met de lange weg dan kunnen ze gewoon opnieus beginnen met de wegschoonmaak


Key West

De Florida Keys is een archipel van ongeveer 1700 kleine eilandjes die deel uitmaken van de Amerikaanse staat Florida. Ze strekken zich uit van Miami in het noordoosten naar het zuiden, en buigen vervolgens in westelijke richting af. Het laatste bewoonde eiland, Key West, is slechts 150 km van Cuba verwijderd. Na Key West volgt nog Dry Tortugas, dat onbewoond is. De Keys bestaan uit koraalrots en eilanden met mangroven. Alle bewoonde Keys zijn verbonden met elkaar en het vasteland via de U.S. Highway 1 ook wel Overseas Highway genoemd.

Op de Florida Keys heerst een tropisch klimaat. Iets meer dan 95 procent van Key West behoort tot Monroe County, de rest behoort tot Miami-Dade County. Key West heeft een totale oppervlakte van 355.6 km², er wonen ongeveer 80.000 mensen. Iets meer dan 30% van de bevolking woont in Key West, de stad Key West is het bestuurlijke centrum van Monroe County.

De bekendste Keys zijn: Key Biscayne, waar jaarlijks een groot tennistoernooi wordt gehouden en Key Largo, van de gelijknamige film. Key West, ooit woonplaats van de schrijver Ernest Hemingway. In de beroemde bar Sloppy Joe’s zijn vroegre stamkroeg treden nu amateurzangers op en kunnen touristen bij de ingang van het restaurant veel souvenirs kopen met het hoofd er op van de alcoholist Hemmingway.


Kennedy Space Center

Op een paar uur rijden afstand van Miami kom je op het eindeloos grote terrein van Kennedy Space Center. Op de verkant emeter hoef je hier niet te kijken , wel uitkijken voor de alligators die soms gewoon op de parkeerplaatsen liggen te zonnen. Daar houden die koudbloedbeesten graag van! Bij aankomst kom je eerst aan je rechterhand voorbij het grote witgeschilderde monument opgericht voor alle overleden astronuauten. Daar zijn naast alle in de ruimte omgekomen Amerikaanse astronauten ook Russcisch komsmonouten herrinnerd.

Het grote witgeschilderde stalen monument is draaibaar gemaakt en draait automatisch met de draairichting van de zon mee om ze alle daar gemonteerde beeltenissen van de overleden astronauten altijd in het zonlicht te zien, een mooi gebaar ter herinnering aan hen!
Iets verderop aan de overkant staat een model op ware grootte van een van de Spaceshuttles, echt gevlogem~. Het is imposant on de binnenkant van de vrachruimte te zien. Het is groter dan gedacht een auotobus zou er wel in kunnen denk ik Langzaam aan komen we bij de parkeerplaatsen aan voor een groot halfrond (IMAX) filmtheater.

Binnen bij de receptie worden alle bezoekers allemaal stevig gecontroleerd op hun bagage door veel streng kijkende en in zwart geklede beveilingsbeamten, ook tassen worden gescanned. Dan verzamelen alle bezoekers zich in een reusachtige bioscoop met veel omhoog klimmende rijen stoelen. Opvallend is wel dat het personel al oud is , de meesten zijn 70plus jaar oud.
In deze mooie bioscoop wordt eerst een ruimtevaarfilm over de toem in de ruimte zwevende SpaceLab vertoond in 3d formaat

Na afloop van deze film gaan de bezoekers naar buiten. Daar al klaarstaande autobussen brengen de bezoekers circa 10 minuten rijden verder naar een lancereterrein van de vormalige appolo ruimte raketten Daar zie je ook hetrijdbare trandorpplatform ,

Een groot aantal kleine eilandjes die maar net boven de zeespiegel uitsteken, de Florida Keys, strekt zich uit van Miami naar het zuidwesten. Het Kennedy Space Center op Cape Canaveral fungeert als lanceerbasis voor het ruimteonderzoek van NASA.

Miami
Miami is een stad in zuidoostelijk Florida in Miami-Dade County aan de Miami-rivier, tussen de Florida Everglades en de Atlantische Oceaan. In 2000 woonden er 363.000 mensen in Miami. In de agglomeratie waren dit er 5 miljoen.

Van de bevolking van Miami is 50% Hispanic of Latino. Zij komen vooral uit de landen Cuba en Mexico. Er is een grote woonwijk die “Little Havanna ” wordt geoemd. Het is overigens een beruchte wijk, de politieauto rijdt achter je aan a;s je eens gaat kijken in die buurt. Miami is sowieso berucht qua criminaliteit maar er rijdt veel politie in burger rond die snel ingrijpen als het nodig is.

Gloria Estefan
Een aantal kilometer buiten de stad ricthing Miama Beach woont aan de linkerzijde van de snelweg in een mooie villa met veel palmbomen de beroemdste Cubaan na Fidel Castro : zangeres Gloria Estefan. Toen wij er die week waren, was er een extra optreden in een groot basketball- stadion. Zie onder.

We zijn uiteraard geweest! Het was een groot swingend feest met veel (ex)Cubaanse bezoekersen een geweldige band op de achtergrond. Alle hits kwamen langs die avond. 22% van de bevolking is blank. Een groot deel van hen bestaat uit gepensioneerde mensen uit de noordelijke staten van Amerika. 22% van de bevolking is Afro-Amerikaans of zwart. 2% van de bevolking is afkomstig van een eiland in de Stille Oceaan.
Zij komen vooral van de Pacifische eilanden. 2% van de bevolking is Aziaat. 1% van de bevolking is van andere afkomst. 1% van de bevolking is van gemengde afkomst. 20% van de bevolking is ouder dan 65 jaar. 30% van de bevolking is alleenstaand. 25% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. 8% van de bevolking is werkloos.

Ocean Drive in Miami Beach
Het schiereiland aan de oostkant van Miami, genaamd Miami Beach, is waar de bekende Art Deco hotels staan. Miami heeft een tropisch klimaat. Er zijn grofweg twee seizoenen aan te wijzen in Miami, een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van mei tot oktober, en het droge seizoen van november tot april. Het regenseizoen valt min of meer samen met het orkaanseizoen van de Atlantische Oceaan, dat loopt van 1 juni tot 1 december. In het regenseizoen regent het niet de gehele dag, in de namiddag vormen zich regen- en onweersbuien waar veel regen uit valt. Er kan in zo’n regenbui evenveel water vallen als in een maand in Nederland. Deze buien houden niet lang aan en zorgen ervoor dat de drukkende hitte ‘s middags wat getemperd wordt.

De gevoelstemperatuur is in Miami ‘s zomers ontzettend hoog, waarbij het lijkt dat het ver boven de veertig graden is. In werkelijkheid komt de temperatuur zelden boven de 34 graden uit. De hoogste temperatuur die ooit in Miami gemeten is, is 98° F. Dit staat gelijk aan 36,7° C. Miami wordt met regelmaat getroffen door tropische stormen en orkanen, wat grote overlast veroorzaakt voor de bevolking. Doorgaans zijn het de Kaapverdische stormen die Miami raken, die zich vormen van augustus tot oktober. De piek van het orkaanseizoen ligt op 15 september. De overheden waarschuwen de bevolking als er een storm op Miami afkomt door middel van een Hurricane Watch (kans op orkaan binnen 36 uur) of een Hurricane Warning (kans op orkaan binnen 24 uur). Er zijn openbare schuilkelders op diverse plaatsen waar mensen indien nodig de storm kunnen uitzitten.

Op een paar kilometer afstand van de stad Miami en verbonden door bruggen en kanalen waar de ,illjoenaits hun grote jachten gewoon aanhuis hebbe geparkeerd kom je per taxi in Miami Beach uit. Beroemd om zijn strip met cafes aan de waterkant en prachtige villa’s en landhuizen. In een van de huizen heeft Versace gewoond, gewoond totdat hij op een ochtend vroeg bij zijn eigen hek van de voortuim werd vermoord.

Het schiereiland aan de oostkant van Miami, genaamd Miami Beach, is waar de bekende Art Deco hotels staan.

795 Totaal 1 Vandaag