[sliceshow id=”811″]

Lefkas – Griekenland

De zomer van 2012 brachten we door op het Griekse Eiland Lefkas en wel in een gezellig, druk badplaatsje NIDRI. Wat een leuk kleine boulevard aan de jachthaven met wel zo’n 30 verschillende lekkere restaurants en veel mooie jachthaven…
S-avonds zijn de ronvaartboten mooi verlicht. Je unt boeken om de volgende ochtend mee uit te varen.
De boten war wel groot, dus veel passagiers aan boord..

Het was eind van het seizoen dus al wat minder druk, maar een tocht met een motorboot gaat er altijd wel in bij Captain Marike. Lefkas is een schiereiland en middels een oude stalen ophaalbrug verbonden aan het Griekse vasteland. De hoofdstad Lefkas Stad bleek eigenlijk niet zo spannend : een lange winkelstraat en wat winderige terasjes aan het havenhoofd.

Maar het historische eiland is prachtig, we maakten met ons huurauto wee vele tochtjes op weg naar kloosters en landerig gelegen Griekse dorpjes. Ja, wel een eiland om ooit nog eens terug te komen vonden we na afloop…

Lefkada

Lefkada, of Lefkas is een klein Grieks eiland in de Ionische Zee, verbonden met het vasteland via een drijvens pontonbrug. Het eiland is ook een departement (nomos). Het is met een veerdienst verbonden met de andere Ionische Eilanden Kefalonia, Ithaka en Meganisi. De gelijknamige hoofdstad Lefkada (10.000 inwoners) is gelegen in het noorden van het eiland.
Wij zaten in Nidri en waren er gelukkig, want de hoofdstad Lefkada is s’avonds lang zo gezellig niet! Er is een lange winkelstraat er is een winderige boulevard met wat rentjes en de jachthaven loft zelfs achter het centrum, Ga er vooral niet 14 dagen op vakantie

In het kleinere Nidri aan de haven is het wel iedere avond feest. Ook daar is spraken van een doorgaande winkelstraat die sávond voor het autoverkeer wordt afgeslote. Parallel hieraan op circa 100 meter de boulevard aan de feestelijk verlichte haven. De grote rondvaartboten zijn er feestelijk verricht en de bemanning werft er al weer nieuwe klanten voor de volgende zonnige werkdag..

Op het eiland zou de dichteres Sappho zelfmoord hebben gepleegd. Volgens sommigen is Lefkada, en niet het eiland dat nu Ithaca wordt genoemd, het Homerische Ithaca van Odysseus, aangezien de Odyssee vermeldt dat het eiland vanop het vasteland te voet kon worden bereikt.

Lefkada behoort tot de Eptanisa (een groep van zeven eilanden) en ligt in de Ionische zee voor de kust van Akarnania, het vaste land van Griekenland. Het eiland is verbonden met het vasteland van Griekenland door een lange dijk met daartussenin een oude ijzeren “bootbrug” zodat men zonder pont het eiland kan bereiken en verlaten.

Lefkada is het vierde eiland van de zeven eilanden wat grootte betreft en bevindt zich ongeveer in het midden van de eilandengroep. Ten noorden van Lefkada ligt Corfu en ten zuiden liggen de eilanden Meganisi, Kefalonia en Ithaka. Lefkada is het meest bergachtige eiland van de Ionische eilanden. De hoogste bergtop op het eiland is de Elati van de Stavrotaberg; deze is 1.158 meter hoog. De vlakke gedeelten van het eiland beslaan slechts 27% van het eiland, de rest is heuvelachtig en bergachtig. De kust van het eiland is grillig en het eiland heeft veel baaien.

Rond het eiland bevinden zich ook enkele kleinere eilandjes, o.a. Kythros, Thilia, Skorpidi en Sparti die onbewoond zijn, en Madouri en Skorpios die in privé bezit zijn. Madouri behoort aan de familie van Aristotelis Valaoritis, een bekende Griekse dichter uit de Griekse geschiedenis en Skorpios behoort toe aan de familie Onassis. Op beide eilanden is het verboden aan land te gaan.

De totale oppervlakte van het eiland is 303 vierkante kilometer en de totale lengte van de kustlijn bedraagt 117 kilometer. De lengte van het eiland is 35 kilometer en de breedte omstreeks 15 kilometer.

De naam van het eiland Lefkada komt van het Griekse woord Lefkos wat wit betekent. Dit wordt geassocieerd met de witte rotsen van de landpunt van Lefkada het tegenwoordige Doukatos. In de oudheid heette deze kaap Lefkas Petras (witte steen) en Lefkas Akra (witte kant). Daarna werd de naam Lefkas gegeven aan de hoofdstad en later aan het hele eiland. Homerus noemt het eiland in zijn boeken “vastelands kust” aangezien het in die periode deel uitmaakte van het vasteland. Andere verhalen schrijven de naam toe aan een jongeman, Lefkatas genoemd, die vanaf de grillige rotsen naar beneden sprong om aan zijn belagers te ontkomen. Deze kaap, Doukato, wordt ook in de mythe rond Sappho genoemd. Deze dichteres die leefde in de zevende en zesde eeuw voor Christus heeft zich, omdat haar liefde voor Phaon niet beantwoord werd, hier van de rotsen naar beneden gegooid. Menandros verwijst naar deze mythe in een gedicht.

De eerste inwoners van Lefkas waren volgens de mythologie de Leleges. De vader van de Homerische held Odyssseus, Laertes, leider van de inwoners van buureiland Kefalonia, bezette Lefkas (toen nog Niriko), waar de plaats Nidri op het eiland nog altijd naar vernoemd is. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat er menselijke beschaving aanwezig was op het eiland in de Neolithische periode wat was omstreeks de helft van het vierde millennium voor Christus.
Dorpfeld en Schliemann, twee Duitse Archeologen, hebben tijdens opgravingen op het terrein Choirospilia (de Varkensgrot) dicht bij de baai van Afteri, lemmeten ontdekt van vuursteen, botten van dieren en scherven van vazen die tot dat tijdperk behoren. Dichtbij het dorpje Fryni, even buiten Lefkas stad, werden eveneens overblijfselen van deze Neolithische periode die deze theorie bevestigen.

De kustplaats Nidri

Nidri is een kleine, gezellige badplaats aan de oostkust van Lefkas. Vanaf deze plaats heeft u een fantastisch uitzicht over zee met daarachter het vasteland van Griekenland. Nidri is tevens de drukst bezochte toeristenplaats van Lefkas.

In het kleine centrum van Nidri vindt u een kleine Griekse kerk, toentallen saaie (souvenir)winkeltjes, een haven, minimarkten en verschillende restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Nidri heeft aan de boulevard lang de haven cira 10 en verder langs het strand nog enige restaurants, bars en 2 discotheken. De lange maar smalle zandstrandjes van Nidri zijn goed georganiseerd. U kunt hier strandbedjes huren en er is volop mogelijkheid tot het beoefenen van vele watersporten. Ook aan bezienswaardigheden komt Nidri niet te kort, u vindt hier bijvoorbeeld een museum met opgravingen uit de Neolithische periode, de resten van een oud aquaduct en Romeinse en Byzantijnse graftomben. Vanaf de haven vertrekken om ca 10.00 uur vele honderden dagjesmennsen met circa 10 zaeer grote vakantieboten voor een rondvaart langs diverse Griekse eilanden in de buurt (waaronder Scorpios van de overleden Griekse reder Onnassis.)

Ook varen de dagtochtboten langs de zuidkust van het eiland waar twee prachtige witte stranden liggen, het is er heet en nauwelijks een schaduw, door de sterk oprijzende rotsen die circa 50 meter hoog zijn. U kunt er langs een smalle kustweg gemakkelijk met de auto naar toe, daarna is er een zeer grote parkeerplaast (tegen betaling) en vervolgens daalt u het met een trap circa 100 treden naar beneden, dus niet geschikt voor mensen sie slecht ter been zijn. Het zwemwater is mooi en schoon, het strand is zeer druk met Grieken en smal en biedt nauweijk enige bescherming tegen de scherpe zon.

Het landschap achter het dorp Nidri is werkelijk prachtig. Ongeveer 4 kilometer landinwaarts vindt u de Dimosaris kloof en de Ronies watervallen. De waterval valt een beetje tegem, ga er vanaf het strand vooral niet naartoe lopen, dat valt tegen Ga er met de auto naar toe, daarna moet men nog ongeveer 5 minuten lopen op een smal paadje

769 Totaal 1 Vandaag
Previous post Great Britain – London – 2012
Next post Griekenland – Samos – 2010