Een bezoek aan deze oude stad in Noord Holland is heel leerzaam qua historie van Nederland. De stad kent talrijke gebouwen die herinneren aan de gouden dagen van weleer….. Thans allemaal omgebouwd tot panden van advocaten en notarissen of als verzamelgebouw met bijvoorbeeld appartementen voor studenten.

Het stadscentrum van Haarlem bestaat uit de historische binnenstad en de buurt tussen het station en de Nieuwe Gracht. De historische binnenstad, die omringd is door grachten en singels, wordt gekenmerkt door vele oude straatjes en monumenten. In het hart van de binnenstad ligt de Grote Markt waaraan enkele bijzondere historische gebouwen staan waaronder het stadhuis, de Vleeshal en de Grote of St. Bavokerk. De Grote Markt kent vele cafés en terassen op een steenworp afstand van De Sint Bavokerk en is dus een prima stad om te shoppen en gezellig uit te gaan.

Haarlem wordt voor het eerst genoemd in een document uit de 10e eeuw. In 1245 kreeg het stadsrechten van Willem II van Holland. Aan het eind van de middeleeuwen was Haarlem een van de belangrijkste steden van Holland geworden.

 

In de Vroegmoderne Tijd ontwikkelde de stad zich op industrieel gebied als textielstad en op cultureel gebied als schildersstad.

 

De stad kende na 1577 een periode van enorme bloei. Het aantal inwoners groeide binnen 50 jaar van 18.000 naar 40.000, wat Haarlem tot een van de grootste steden van Holland maakte. De economische bloei was vooral te danken aan de textielnijverheid. In 1631 werd begonnen met de aanleg van een trekvaart tussen Haarlem en Amsterdam en in 1657 werd er een trekvaart gegraven tussen Haarlem en Leiden.

In 1853 werd het bisdom Haarlem gesticht en tussen 1895 en 1930 werd aan de toenmalige rand van de stad een nieuwe kathedraal gebouwd. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw begon de economie van de stad weer op te krabbelen.

 

Er ontstonden nieuwe industrieën, waaronder de rijtuigen- en spoorwagenfabriek Beijnes, de machinefabriek van Figee en de drukkerij van Joh. Enschedé. Ook werd in deze tijd de verdedigingswerken van de stad neergehaald om plaats te maken voor stadsuitbreidingen.

De ligging aan de rivier het Spaarne heeft de stad de bijnaam Spaarnestad opgeleverd. Een inwoner van de stad is een Haarlemmer, maar wordt schertsend ook wel mug genoemd. De herkomst hiervan is niet met zekerheid bekend, maar al in de 14e of 15e eeuw werd ‘mug’ gebruikt als scheldwoord.

Een logische verklaring zou zijn dat er vroeger veel muggen in Haarlem waren. Als alternatieve verklaringen worden het muggenziften van de Haarlemmers en een sage over een heks die de inwoners van de stad dreigde te veranderen in muggen als ze niet naar haar zouden luisteren genoemd.

In de Vroegmoderne Tijd stond Haarlem bekend als de schildersstad. Dankzij zijn ligging in het noorden van de Bollenstreek heeft de stad tegenwoordig ook de reputatie de Bloemenstad te zijn.

Wij bezochten in de binnenstad eerst het Teijlinck Museum aan de Spaarne en daarna het zeer mooie Frans Hals Museum ondergebracht in een oud mannen tehuis. Beide musea zijn op loopafstand gelegen van het NS station Haarlem gelegen, dus erg makkelijk te bereiken met de trein.

Vergeet op het stationsplein ook niet even te kijken naar het bronzen standbeeld van Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588/1589) was een scheepsbouwer en houthandelaar die bekend is geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit als herinnering van de belegering van de stad Haarlem door de Spanjaarden.

1972 Totaal 2 Vandaag
Previous post Rondreis – Zuid Afrika – 2017
Next post Rondreis – Ierland – 2018