[sliceshow id=”197″]

Oporto

Oporto is een havenstad met een historisch centrum gescheiden door de rivier de Douro, die 5 kilometer verder uitmondt in de Atlantische Oceaan. Aan het eind van de rivier is ook nog een nieuwbouwwijk van Porto, een badplaats eigenlijk.  Je kunt deze woonwijk aan de zee het beste vergelijken met Rotterdam die via de Waterweg nog een verbinding met Hoek van Holland heeft. 

Aan de ene kant  het drukke toeristische leven van de oude binnenstad met onder andere mooi azuurblauw betegelde kerken en prachtige delfstblauw geglazuurde muurtegels op diverse plaatsen in de heuvelachtige stad , zoals bijvoorbeeld in de beroemde centrale hal van het oude treinstation.

Aan de andere kant van de rivier te bereiken via een historische hoge brug van een staalconstructie staan al eeuwenlang de beroemde  opslagplaatsen van de Portugese wijn (PORT). De opslagruimten van de speciale Portugese wijnranken (een werelderfgoed) die daar eerst een aantal jaren onder de oranje gekleurde dakpannen  moeten liggen te rijpen en   vervolgens wereldwijd wordt geëxporteerd .  
  
Vele opslagkelders kan je bezoeken voor een rondleiding en de aanschaf van een fles Port in de winkel na afloop. Wij kozen voor een rondleiding bij CAMEL. Daar werden wij in de geheimen van PORT ingewijd en kregen alles te horen over Ruby, Tawny, Blending etc.

Ook zien we de strepen staan op de houten balken in de wijkelders waar in het verleden bij hoogtij van de vlakbij gelegen rivier de opslagkelders volliepen met water uit de rivier. 
Daarna gingen we op stap in de kabelbaan, voor een kort tochtje omhoog van enige minuten, richting de bovenkant van de beroemde ijzeren brug. Het is een van de zes bruggen die de rivier overspannen.  Sommige zijn van lelijk beton, maar de oudste zijn van geklonken ijzeren bielzen gemaakt  a la de Eiffeltoren.

De wijndruiven via speciale platte boten gehaald uit het binnenland van Portugal werd daar geperst en als wijn in vaten met platbodems aangevoerd uit de wijnstreken verder landinwaarts.  Er is een mooie kerktoren te beklimmen voor een prachtig uitzicht op de oude stad. Ook een ritje met een oude tram behoort tot de stedelijke attracties.  De metro is goed te gebruiken en de kaartjes zijn goedkoop. Met de metro (blauwe lijn) kom je vanuit het centrum van de stad binnen 45 minuten uit op het vliegveld. Neem dus geen bus of taxi.

De stad is voor toeristen makkelijk te belopen : alle attracties liggen binnen zo’n 20 minuten loopafstand.  Wel telt Porto veel hellende wegen en veel hoogteverschillen met lange trappen, dus je moet wel goed ter been zijn en niet geschikt voor invalidewagens!

Wij kozen opnieuw voor de rondritbus (hop on hop off) en raakten aan het eind van de dag ongemerkt aardig verbrand in het gezicht door onze zitplaatsen boven op het open dek van de dubbeldekker.
Porto is een mooie Portugese stad, gezellig druk, veel mooie openbare gebouwen en dus waard om in een drietal dagen te bezoeken.

Recessie

Wel zagen we goed, dat in Portugal de recessie is toegeslagen. Veel winkels staan leeg en verlaten, veel woningen en fabrieken staan leeg en zien er vervallen uit. Het maakt een verpauperde indruk. Ook zagen op straat ook veel  zwervers die in de afvalbakken hun maaltijd lopen te zoeken en in de buitenlucht moeten overnachten…

476 Totaal 1 Vandaag