Samen gezellig een paar dagen naar Budapest, hoofdstad van Hongarije. Vanaf het vliegveld namen we een snelle taxi, terug deden we het met de trein en een bus, dat ging ook goed.

Het was er voor de tijd van het jaar mooi weer, 25 graden. Roodverbrand reden  we met een hop on hop off bus langs de voornaamste historische plaatsen van deze hoofdstad aan de Donau. Aan de ene oever de oude en drukke binnenstad van Pest  met daarin de mooiste winkelstraten en het Parlement, De Kathedraal en de Joodse wijk met de Synagoge.

Aan de overkant van de rivier De Donau de stillere wijk BUDA met het presidentiele paleis en de vele regeringsgebouwen van Buda en boven op de berg de CITADEL..

Over de rivier de Donau liggen in de stad een vijftal bruggen, waarvan de oudste bruggen deels nog herinneren aan de tijd dat het land deel was van de Oostenrijkse Habsburgers.

Met een boot kan je een tochtje maken over de Donau. een stukje rechtsaf en dan weer terug met aan weerskanten van de rivier de mooiste (gerestaureerde) gebouwen van het land..

Hoewel het land deel uitmaakt van de Europese Unie hebben ze nog een Eigen valuta : de lei 100 lei is ongeveer 0,25 euro

Over de brug is het maar zo ‘s 2 minuten lopen. Bovenop de stad ligt de Citadel waar eerst de Duitsers en later de Russen de bewoners aan de overkant van de Donau (PEST) konden beschieten met hun granaten. Budapest is in de Tweede Wereldoorlog zwaar getroffen door oorlogsgeweld.

Zo’n 80.000  gesneuvelde Duitse,  Russische en Hongaarse soldaten. Maar ook velen van de burgerbevolking kwamen in de zeer strenge winter van 1944 om,  door koude, bevriezing en honger.     Daarnaast werden circa 400.000 Joodse Hongaren weg gevoerd in 1944, het laatste jaar van de oorlog. Dat was in vergelijking met andere landen relatief laat in de 2e wereldoorlog. De meesten van hen stierven in het Poolse vernietigingskamp Auswitz.

Na de “bevrijding door de Russen’ werd het land jarenlang nog onderdrukt door de Russische Communisten, die het land en haar bevolking volledig terroriseerden. In het ‘House of Terror ” wat nu is opengesteld als museum ter herinnering aan de vele Hongaren die hier in de kelder werden jarenlang burgers gemarteld en uiteindelijk vermoord door de Russische overheersers….. Het museum wordt druk bezocht zeker door de Hongaarse scholieren die hier het verleden van hun land moeten ondergaan..

Budapest is een mooie en ook verkeersdrukke hoofdstad. Ben je geen drukte gewenst dan is het afzien, zeker met warm weer.
Ze hebben er alles , ook de grote winkelketens die wij hier kennen. Een kopje koffie bij de Starbucks is goed mogelijk. Het land is naar onze begrippen welvarend en redelijk goedkoop. Van het platteland hebben we niets gezien. en het kan daar best anders zijn….

Budapest, een heel mooie stad…

We sliepen in een Easy Jet Hotel, niet de mooiste maar wel redelijk goed dichtbij, alles was aan te lopen hiervandaan.

Binnen 20 minuten lopen kon je alle attracties bereiken, ook het badhuis in het park tegenover de dierentuin.
Budapest kent talrijke musea, de Dom (vrij entree) en de Joodse Synagoge (tegen prijzige betaling) zijn toegankelijk. Koop gerust een kaartje voor de rondritbus..dan kan je die 2 dagen gebruiken.

585 Totaal 1 Vandaag