....Van Gink op reis...!

Een zeer beperkte (terug)blik op veel van onze vakantiereizen!!

Jordanië – Aqaba – 2006

Aqaba havenstad in Jordanië

AQABA woensdag 25 oktober 2006

 

De havenstad Aqaba, uitkijkende op de gelijknamige Golf van de Rode Zee, is de enige haven van Jordanië.  het is een zogeheten vrijhandelszone met heel veel opslagloodsen vanwaar heel veel vracht het achterland in gaat De stad, die tijdens het Rijk van Koning Salomo en ook nog in de eerste eeuwen van de Islam met de naam Ayla, zeer welvarend was – heeft een zeer lang en glorieus verleden waar echter slechts weinig sporen van overblijven.

Aqaba is vooral bekend om het kristalheldere water van de Golf waarop ze uitkijkt, bewoond door talrijke ongelooflijk veelkleurige vissen, schildpadden en hoornkoraal : een echt paradijs voor duikliefhebbers.

Terug in de haven eerst naar het Hotel ,geld halen en wat opknappen en daarna de stad zelf in. Het was er druk : Einde van de Ramadan is goed voor drie dagen (SUIKER)FEEST !

Het was de tweede avond van de feestviering : op een gegeven moment liepen we te winkelen in een moderne winkelstraat (Hanburgertent) met opeens erg veel enthousiast volk ! Wat was er aan de hand ??

We vroegen het een jongen, maar op hetzelfde moment scheurden er een zestal zwaarbewaakte landrovers voorbij , volk klom op de auto’s, maar die reden hard door de massa heen, rechtsaf richting ons hotel.

Wat bleek ? Koning Abdullah II was uit zijn zomerpaleis in Aqaba gekomen en had blijkbaar wat laatste cadeautjes voor zijn kinderen gekocht. Een traditie die aan het eind van de Ramadan in heel de Arabische wereld plaatsvindt.

 

 

Het Strand in Aqaba

De grens tussen Israel en Jordanië ter hoogte van de havenstad Aqaba wordt aan beide kanten van de Rode Zee zwaar bewaakt, maar onze Hollandse en Vlaamse gezelschap merkte er in Aqaba weinig van…… Het is een hele drukke stad met vele moderne winkels. Op het strand honderden uitsluitend jongens en mannen die in de zee spelen en zwemmen.

Vrouwen op het strand ? Jawel, uitsluitend aan het begin van het strand tegen de promenade aan waar ze kinderen verzorgen . IN het water ? Neen slechts drie dames die met hun lange jurk aan en gekleed in een spijkerbroek tot aan hun knieën in het zeewater stonden. Meer hebben we echt niet gezien in de zee. Het viel ons op dat de dames in ons reisgezelschap met meer dan gewone aandacht door de mannen werden bekeken, dat hadden we in heel Amman niet meegemaakt…..

 

1007 Totaal 2 Vandaag

© 2020 ….Van Gink op reis…!

Thema door Anders Norén