....Van Gink op reis...!

Een zeer beperkte (terug)blik op veel van onze vakantiereizen!!

Jordanië – Jerash – 2006

Rondreis Jordanië – 2006

Jerash

JERASH, dinsdag 23 oktober 2006. Jerash (ook wel bekend als Gerasa) is een stad in het noorden van Jordanië, waarvan de oorsprong in het ijzertijd en mogelijk zelfs de bronstijd ligt. De stad ligt niet erg ver van de hoofdstad Amman en staat bekend om zijn goed bewaard gebleven Grieks-Romeinse monumenten, welke sinds de jaren ’20 van de twintigste eeuw zijn opgegraven en gerestaureerd. De monumenten stammen uit de tijd vanaf de tweede eeuw.

De bekendste monumenten zijn Hadrianus’ boog, een hippodroom, twee grote tempels (een voor Zeus en een voor Artemis) en vele kleinere tempels, het ovale Forum, de stadsmuren en twee theaters. De grootste van deze theatersligt in het zuiden, een kleinere in het noorden van de stad.

Jerash is een prachtig bewaard gebleven Romeinse stad, die waarschijnlijk al sinds de neolitische tijden bewoond is. In het begin van de derde eeuw was de stad op zijn hoogtepunt, maar ging snel achteruit door invasies van Christenen en Moslims en verschillende aardbevingen in 747. De opgravingen van de stad zijn begonnen in 1920, maar nu is nog steeds slechts 10 procent zichtbaar. Binnen de stadsmuren vindt men o.a. de tempel van Zeus, het forum en het South Theater. Deze was gebouwd in de eerste eeuw en bood plaats aan 5000 toeschouwers. Het grootste gebouw in dit deel van de stad is de tempel van Artemis, midden in het centrum.

Jerash – Jordanië In het theater van de oude stad spelen een aantal muzikanten met een typisch Jordaans muziekinstrument : de Doedelzak. De vriendelijke muzikanten spelen een deuntje, lopen een rondje en vangen een centje. Leuk om te horen en te zien.

676 Totaal 1 Vandaag

© 2020 ….Van Gink op reis…!

Thema door Anders Norén