....Van Gink op reis...!

Een zeer beperkte (terug)blik op veel van onze vakantiereizen!!

Jordanië – Mount Nebo – 2006

Mount Nebo zondag 22 oktober 2006

Dit was de plaats waar Mozes aan de Israeliten het beloofde land toonde alvorens te sterven.

Deuteronomium 34:1-3

” 1 Toen verliet Mozes de vlakte van Moab en hij beklom de Nebo, een van de toppen van de Pisga, tegenover Jericho. Daar liet de HEER hem het hele land zien: het hele gebied van Gilead tot aan Dan, 2 Naftali, het gebied van Efraïm en Manasse, heel Juda tot aan de zee in het westen, 3 de Negev, de Jordaanvallei en de vlakte bij de palmstad Jericho, tot aan Soar ”

Mount Nebo is de vermoedelijke plaats waar God aan Mozes het beloofde land toonde. God vertelde hem dat Mozes het land wel vanaf een afstand mocht zien maar het niet zelf meer zou bereiken.

Het plein voor de kerk biedt een prachtig uitzicht op de Jordaanvalei (een groene vlakte temidden van veel zand en rotsen), de rivier de Jordaan, de Dode zee en de steden Jericho en Jerusalem(niet zichtbaar) in Israel. Voor je zie je de blauwe water van de Jordaanrivier en het groene bos in het midden van de rivier vormt de huidge grend met Israel. Op de berg staat een kerk, eigenlijk opgebouwd uit 3 kerken uit verschillende tijden. Binnen zijn verschillende mozaïken te zien, maar het meest in het oog spring het mooie kunstwerk in de vorm van een stok op het kerkplein, velen gaan daar op de foto. Ook de vroegere Paus Johannes is hier op bezoek geweest om in de kerk de 40-jarige tocht van Mozes en de Israeliteiten door de woestijn op weg naar het Beloofde Land te herdenken. Jarenlang hebben Franciskaanse monnikken op de berg opgrqavingen verricht.

De dag van onze komst was het een heldere dag en verschijnt een werkelijk prachtig panorama en kon je zowel de Jordaanvallei als de Dode Zee en zelfs Jerusalem zien.

De prachtige mozaïekvloeren die in de Basiliek op verticale panelen worden bewaard zijn afkomstig uit andere gebouwen en kerken uit de buurt. Op het fragment (links) met twee gazellen, uit de kerk van Sint-Georgius, is het meest antieke archaïsche Arabische opschrift bewaard dat in Jordanië bekend is, nl. bisalameh, dat “in vrede” betekent.

De mozaïekvloer van de diaconicón, verwezenlijkt in 531, toont jacht en veeteelt in scènes, onderverdeeld in vier registers, ingelijst door een lijst met gevlochten

761 Totaal 1 Vandaag

© 2020 ….Van Gink op reis…!

Thema door Anders Norén