....Van Gink op reis...!

Een zeer beperkte (terug)blik op veel van onze vakantiereizen!!

Jordanië – Petra – 2006

Rondreis Jordanië – 2006

Petra

PETRA – Dinsdag 24 oktober 2006
Petra was de (Romeinse) naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en is gelegen in het midden van het huidige Jordanië. De locatie ligt ongeveer tussen de Dode Zee en de Rode Zee in.

De stad is gelegen is een kloof in de bergen en gedeeltelijk uit de rotsen uitgehakt. el-Khazneh Firaum (‘De schat van de Farao’) is het meest bekend, maar ook de meeste andere huizen zijn uit de rotsen uitgehakt. Dit gebouw is een graftempel gebouwd in 84 v. Chr. en 85 v. Chr., waarschijnlijk in opdracht van koning Aretas III van de Nabateeërs. De voorgevel , uitgevoerd in een dubbele Corinthische orde, is 40m hoog en 25 meter breed.

Andere monumenten zijn het Al-Mahlama (het urnengraf), het Korintisch grafmonument, de Deir en het paleisgraf.

De bloeitijd van de stad is te danken aan de handelsroute voor wierook van Jemen, 1600 km zuidelijker gelegen, naar Perzië, Syrië en de Griekse en Romeinse rijken. Petra was voor de verschillende handelsrouten een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars heeft de heersers van Petra schatrijk gemaakt, wat nu nog te zien is aan de gebouwen en grafmonumenten.

De Nabateeërs hadden lange tijd een eigen koninkrijk, dat echter onder Romeins gezag gebracht werd in 106 v. Chr. en deel werd van de Romeinse provincie Arabia. Later werd de stad de zetel van een bisdom, maar in 551 was de stad het toneel van zowel een beleg en inname door de Byzantijnen op de Perzen en van een vernietigende aardbeving. De handelsroute door Petra werd vervangen door de scheepvaart over de Rode zee. Na die tijd werd de stad verlaten.

Petra

De historische stad is in 1985 door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard en is een belangrijke trekpleister. Wij bezochten de stad lopende vanaf het hotel, Eerst 800 meter vanaf de hoofingang naar de ingang van de kloof. Daarna door de kloof met een geweldige kleurenpracht. Aan het eind van deze kloof na ongeveer 1 kilometer kijkt men direct aan tegen De Treasury. Ook dit bouwwerk is uitgehouwen uit de zandstenen berwanden. Ze deden er in die tijd slechts 3 maanden over. Het bouwwerk is ook gebruikt als decor in de films van Indiana Jones. De binnenkant van dit gebouw valt eigenlijk tegen : een vierkante ruimte en er is niets te zien. Hier is mogelijkheid voor een drankje en een korte rust. Als men vanuit de kloof naar rechts kijkt ziet men een gigantische vallei met links een theater en rechts tegen de bergwand aan een trappenportaal richting voormalige Gerechtshof.

Binnenin wordt de akoestiek van de rechtszaal uitgetest : Eerst zingt onze gids het Jordaanse volkslied, dan de Nederlanders het Wilhemmus en de Belgen onder ons een Fier Vlaams volkslied en de enige groepsdeelnemer uit Portugal zingt solo het Portugese volkslied !

Teruglopend naar het plateau voor het Gerechtshof heeft men dan weer een groots uitzicht op een volgende vallei van gigantische afmetingen. Oppervlakte meer dan een vierkante kilometer, aan het eind van de vallei : ons restaurant.

Petra

Eerst bezoek we nog aan de rechterkant de Koningspaleizen en bezoeken het overdekte kerkje met opgegraven mozaiekwerk, Daarna gaan we eten in het restuaurant aan het eind van het terrein. Na een goede maaltijd en wat rust vertrekken de eerste sterken onder ons naar de trappen voor de beroemde tocht naar de top van de berg.
Maar liefts 800 traptreden moeten worden genomen (en weer terug ook). Na een klauterparij van ca 30 minuten komen we op de top. Daar een restaurantje en ook – recht tegenover – het meest gefotografeerde gebouw van Petra : Het Klooster:

715 Totaal 1 Vandaag

© 2020 ….Van Gink op reis…!

Thema door Anders Norén