....Van Gink op reis...!

Een zeer beperkte (terug)blik op veel van onze vakantiereizen!!

Jordanië – Wadi Rum – 2006

Wadi Rum woestijn in Jordanië

WADI RUM 25 oktober 2006. Wadi Rum is een reusachtige vallei, in zandsteen en graniet, in het zuidwesten van Jordanië. Wadi Rum ontstond dertig miljoen jaar geleden en maakt deel uit van het grote Oost-Afrikaanse Rift. Aan de basis van de zeer fotogenieke Wadi Rum ligt een geologisch proces. De granieten ondergrond van de regio werd opgeheven waarbij ook zandstenen afzettingen aan de oppervlakte kwamen.

Onbeschermd vielen die ten prooi aan de grillen van de erosie. Ook de granieten rotsmassieven ondergingen een langzaam verweringsproces waardoor ze afgerond of afgeplat werden. Het zand dat van de rotsen afgesleten werd, gleed weg naar de valleien die zich langzaam vulden en getransformeerd werden tot zeëen van rood zand waaruit rotsen als stenen taarten oprijzen.

In de schaduw van deze rotspartijen verenigde de echte ” Lawrence of Arabia ” de Arabische stammen om Aqaba op de Ottomanen te veroveren. In Europa is Wadi Rum vooral bekend vanwege de connectie die het heeft met de Britse officier Thomas Edward Lawrence, die hier was in de tijd van de Arabische opstand van 1917-18.Geen wonder dat Wadi Rum diende als achtergrond voor de verfilming.

De streek is bezaaid met talloze wadi’s, vandaar de naam. Wadi – “Oued” – betekent zoveel als bodem van een vallei waardoor tijdelijk (na regenval) water vloeit of heeft gevloeid. De Wadi Rum is echter sinds lang uitgedroogd, wie hier op wandel wil, moet zeker een stevige voorraad water voorzien. Het is bewoond door diverse culturen, al vanaf de prehistorie. De Nabateeërs hebben hier vooral veel nagelaten, in de vorm van muurschilderingen, graffiti en tempels. Op dit moment leven enkele Bedoeïnen-stammen in het gebied.

In Wadi Rum liggen meerdere toeristische Bedoeïnen-kampen, waar jaarlijks vele toeristen een overnachting houden en Ons ‘Camp’ ligt buiten het bezoekerscentrum Wadi Rum, ergens tegen de voet van een berghelling. Grote, donkergekleurde langwerpige tenten met twee bedden

Eerst gaan we met vier oude landrovers door de woestijn. De bestuurders, allen jonge Bedoeinen, zijn woonachtig in het naastgelegen dorpje. Bedoeinen zijn door de staat uit de woestijn verdreven en uit oogpunt van werkgelegenheid zijn alle touristen gewoon verplicht van hun diensten gebruik te maken.

Iedereen stapt achter in de oude landrovers, per wagen een man of acht. De chauffeurs kennen de weg en scheuren door de woestijn. De tocht met deze landrovers duurt 4 uur, maar er zijn enige onderbrekingen : zoals bij een oude landkaart in de rotsen, een winkeltje voor een kopje thee, een waterput en een bezoek aan de Bruggen in de woestijn. Na een laatste theepauze in de woestijn keren de rammelende auto’s weer terug naar het Camp.

De Kamelentocht

Naast het camp staan een dertigtal kamelen en hun berijders al te wachten op ons. Het zijn eigen drommedarissen ze hebben maar een bult. Het opstijgen gaat helaas niet goed. Een van de kamelen bokt bij het opstaan. Er valt een gewonde, er komt iemand onder de poten van een opstandige kameel te vallen. Hij kan met moeite worden bevrijd door de Bedoeien. Later valt de schade wel weer mee, een hoofdwond en wat gekenusde ribben, maar de schrik zit er in : de stemming is gedrukt. Later op de tocht klaart de stemming weer op. Na een uur keren we weer terug naar het camp.

s’ Avonds vieren we allemaal feest bij het warme kampvuur van ons tentenkamp….De nacht in de woestijn wordt koud……

688 Totaal 2 Vandaag

© 2020 ….Van Gink op reis…!

Thema door Anders Norén