Het Griekse eiland Karpathos is het op één na grootste eiland van de Dodekanesos in het zuidoosten van Griekenland. Het eiland is 332 km² groot en telt ca. 6.000 inwoners. Het heeft een vliegveld met een opvallende lange startbaan, overblijfsel van een Amerikaanse NATO-vliegbasis die hier ooit heeft gelegen.

De straaljagers konden hier gemakkelijk landen, dus voor de grote vakantievluchten is het hier qua vliegveld prima geregeld. Soms komt er vanuit een vakantie op Zakynthos eerst een tussenlanding van een Nederlandse charter op weg naar de thuisreis richting Schiphol. Blijkbaar is de kerosine hier goedkoper…..

Het oorspronkelijke eiland Karpathos heeft haar eigen sfeer nog grotendeels weten te behouden, met de bijzonder vriendelijke en gastvrije bevolking en de sfeervolle barretjes en restaurantjes. Veel Nederlanders zijn erg enthousiast over dit prachtige eiland dat bij uitstek geschikt is voor de liefhebber van het Griekse leven!

De Cultuur

Op het grote eiland Karpathos zijn tal van bezienswaardigheden, vooral in de piepkleine dorpjes.
Het prachtige bergdorp Olympos, gelegen in het noorden van het eiland, herbergt een oud kerkje met originele fresco’s. Ook in het dorp Aperi staat een prachtige bisschopskerk. De grootste kerk van het eiland is in Menetes gelegen. In Aghia Sofia liggen de resten van een mozaïekvloer, het enige dat is overgebleven van de grote vroegchristelijke basiliek.

De Natuur

Het binnenland is zeer bergachtig, rotspartijen zorgen ervoor dat het eiland iets machtigs uitstraalt. Kruiden zoals: tijm, salie, oregano en rozemarijn zie je op vele plaatsen groeien. Op de berghellingen groeien veel pijnbomen.

Het Klimaat

Karpathos heeft een Middellands zeeklimaat. Dit kenmerkt zich door hoge zomertemperaturen. De zon schijnt bijna het hele jaar. De temperatuur van de zee komt hierdoor zelden onder de 16 °C. De zomerse warmte is door de wind zeer aangenaam. Het zorgt voor een redelijke verkoeling. In het voor- en naseizoen kunnen de avonden wat frisser zijn.

Mooie Stranden!

Karpathos kent kilometers lange zandstranden, veelal geschikt voor rustzoekers. In Amopi, 6 kilometer ten zuiden van Karpathos-stad liggen de mooiste stranden van het eiland. Aan de westkust ligt het fraaie strand van Lefkos, met verschillende uitstekende taverna’s waar u heerlijk kunt lunchen.
Aan de oostkust ligt het prachtige zand-/kiezelstrand van Apella. Dit strand werd uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Zuid-Europa. Ook telt Karpathos een aantal stille en nog onbedorven stranden, waarvan sommige alleen per boot te bereiken zijn.

Sport en ontspanning

Op het eiland Karpathos zijn mooie fiets- en wandeltochten te maken op plekken die vaak niet per auto bereikbaar zijn. Windsurfen behoort ook tot de mogelijkheden, indien gewenst met les van een gediplomeerde windsurfer.

Uitgaan & Terrasjes


Vooral in Karpathos-stad vindt u leuke restaurants, taverna’s, barretjes, openluchtbars en discotheken. Daarnaast zijn de meeste terrassen rondom de gezellige haven gelegen. In de overige 14 dorpjes die dit eiland telt zijn ook diverse Griekse barretjes en taverna’s te vinden. De meeste accommodaties beschikken over bar(s) en terras(sen). Voor de gasten worden vaak entertainmentmogelijkheden en live-muziek-avonden georganiseerd.

Winkelen

Op Karpathos zul je vooral winkels met ambachtelijke producten en souvenirwinkels tegenkomen. Schilderijen van lokale kunstenaars en handgemaakt borduursels kunt u voor een voordelige prijs aanschaffen.

Eten & Drinken

Grieken eten over het algemeen later dan Nederlanders. Ook het diner wordt na 20:00 uur en soms pas na 22:00 uur genuttigd. Vooral in de kleine dorpjes bevinden zich vele restaurantjes waar typisch Griekse maaltijden worden geserveerd. In Karpathos-stad zijn de meeste restaurants langs de kleine haven gelegen. Enkele Griekse maaltijden zijn:

Tzatziki: yoghurt met komkommer en knoflook.
Choriatiki: Griekse salade met tomaat, komkommer, uien, feta en olijven.
Moussaka: ovengerecht met aubergines, aardappel, gehakt en saus.
Paidaika: gegrilde lamskoteletten.
Baklava: bladerdeeg met gehakte noten, overgoten met honing.
Dolmades: wijnbladeren, gevuld met rijst en gehakt.
Taramosalata: roze pasta van viskuit en olijfolie.

Drinken

IJskoffie wordt door de Grieken vooral overdag gedronken. Voor het eten een Ouzo als aperitief en bij het eten vooral wijn of bier. Na het eten drinken de Griekse mensen koffie met metaxa of raki in het café. Bij Griekse koffie wordt een glas water gegeven.
Ouzo is de nationale drank voor heel Griekenland. Overal in Griekenland kunt u Amstel en Heineken verkrijgen, maar het Griekse Mythos bier is echter een goede vervanger. Ook in Karpathos-stad zijn leuke barretjes te vinden. Enkele typisch Griekse drankjes zijn:

Raki: jenever.
Frappé: ijskoffie.
Retsina: harswijn. (wijn met een typische hars smaak).
Metaxa: cognac.

Rust


Karpathos is een rustig eiland en telt ca. 6.000 inwoners. Het aantal toeristen dat dit eiland jaarlijks bezoekt is gering, waardoor u heerlijk van de rust kunt genieten. Karpathos telt veel mooie (zand)stranden waardoor u op enkele stranden een van de weinige zult zijn.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Karpathos is vrij beperkt. Beter is een huurauto te regelen. Regelmatig zijn er busverbindingen in Karpathos-stad en de omringende badplaatsen. Tevens is het tweemaal in de week mogelijk om een bezoek te brengen aan de dorpjes Amopi en Lefkos.

In Karpathos-stad is een taxistandplaats gevestigd. De taxi’s hebben een standaardprijs voor verschillende afstanden. Er zijn echter maar 17 taxi’s op het eiland, dus de wachttijden kunnen soms lang zijn.

Excursies en uitstapjes

Op Karpathos is het goed mogelijk om leuke excursies en uitstapjes te maken. Op Karpathos worden de volgende excursies aangeboden.

Jeepsafari

Maak gerust een tocht per stoere jeep over ruige onverharde wegen om de meest bijzondere plekjes van dit ruige eiland te ontdekken. Lunch in een typisch Griekse taverna en een duik in de heldere zee om het stof af te spoelen.

Dorpentocht: tijdens deze tocht worden 7 van de 14 dorpen van het eiland bezocht. Er wordt een goed beeld gegeven van het dagelijkse leven, de historie en de cultuur van het eiland.
Strandentocht: een excursie naar de allermooiste baaien en stranden van het eiland, die het makkelijkst per boot bereikbaar zijn! Op een van de stranden wordt een gezellige barbecue aangeboden.

Wandeltochten

onder begeleiding van een Nederlandse gids de berg op en berg af via ezelpaden, gedeeltelijk door struiken en overgroeide weggetjes. De wandeling begint in het gehucht Stes en eindigt op het strand van Achata (duur ca. 3.5 uur). Per boot terug.

Lefkos strand: een bustocht van een uur, door de wilde natuur van Karpathos, naar de drie prachtige zandstranden en gezellige vistaverna’s van Lefkos.

Mesochori – Lefkos: bezoek aan het mooie dorpje

Mesochori waarvandaan u naar Lefkos kunt lopen. Deze wandeling van ongeveer 1,5 uur over mooie paden gaat vooral naar beneden. De gids zal veel vertellen over de planten en kruiden van het eiland.
Olympos: vanuit Karpathos-stad (Pigadia) vaart u langs de prachtige oostkust naar Diafani. Van hieruit per bus over een slingerende weg naar het prachtige bergdorpje Olympos. Op de terugweg kunt u halverwege uitstappen en via een oud voetpad naar Diafani lopen.

Arkassa

U kunt ook op eigen gelegenheid uitstapjes op Karpathos maken. Zo kunt u zelf een bezoek brengen aan het mooie zandstrand van Arkassa. Ook de zonsondergang bekijken vanaf het hoge punt Finiki is de moeite waard.

Arkassa is een klein plaatsje aan de westkust waar het Griekse leven rustig voortkabbelt.
Achter het dorp ligt een rotsachtige schiereiland waar de ruïnes van de akropolis van het oude Arkassa liggen. Vanaf de Agia Sofia kerk gaat er een voetpad naar deze mooie plek. Bij het kerkje zelf ligt een oude mozaïekvloer die is aangetast door het weer maar nog wel interessant is. Vanaf de akropolis heeft u schitterend uitzicht over de westkust.

Er is een goed zandstrand met twee typisch Griekse taverna´s en ligbedden.
In de avond speelt het leven zich af tussen de lokale bevolking in de bars en taverna´s.

Karpathos-stad (Pigadia)

Het havenplaatsje Pigadia (of Karpathos-stad) is de hoofdstad van eiland Karpathos. Het ligt aan een schitterende baai met een langgerekt strand en vlak naast een rotsachtige heuvel. Er is een sfeervol en levendig centrum rond de haven, met diverse eet- en drinkgelegenheden. Direct achter de haven ligt tegen een steile rotshelling de kleine, oude woonkern met witte huizen in typisch Griekse bouwstijl.

Ten noorden van het centrum is een lang strand. De directe omgeving is groen en heuvelachtig met in het achterland rotsachtige heuvels en bergen. Het Vronthi-strand bestaat uit zand en er zijn ligbedden met parasol, douches en horecagelegenheden.

In het centrum van Pigadia ligt de haven met restaurantjes, taverna’s en terrasjes. Rondom de haven is volop levendigheid. De kerkjes op de rotsen bij de haven zijn de moeite waard te bekijken. Er is ook een gezellige boulevard.

Pigadia is nog niet overspoeld door het massatoerisme, maar er is wel toerisme. Toch blijft het een gemoedelijk, gezellig stadje. Maar voor een bruisend uitgaansleven moet je hier niet zijn. Wel is het hier ‘s avonds erg gezellig, met de autovrije boulevard en de vele restaurantjes die het stadje rijk is.

Pigadia is niet alleen de hoofdstad, maar ook de belangrijkste haven van Karpathos. Dit stadje werd in eerste instantie gebouwd met geld dat naar huis werd gestuurd door Griekse immigranten die in de Verenigde Staten woonden en heeft niet de locale stijl van architectuur die wel in de oudere dorpjes te vinden is. De Griekse bevolking op heel Karpathos en in Pigadia is erg vriendelijk en gastvrij. Het eten is er heerlijk en goed betaalbaar.

Pigadia is een prima uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Pigadia heeft zijn naam te danken aan de vele bronnen die in de omgeving te vinden zijn (pigadia betekent in het Grieks “bronnen”). De omgeving van Pigadia is prachtig, een overweldigende natuur met hoge bergen en mooie baaien.

Mooie strandjes vind je bij Amopi en Lefkos. Het is aan te raden om ook andere dorpen en strandjes op het eiland te bezoeken, zoals Amopi, Kyra Panagia, Lefkos en Olympos.

Voor wandelaars is Karpathos echt een aanrader.

2610 Totaal 1 Vandaag
Previous post Great Britain – Liverpool – 2003
Next post Rondreis – Andorra – 2013