Griekenland – Kos – 2010

Reacties zijn gesloten

 

Dit jaar eens een fietsvakantie…

Hoewel je alleen in de hoofdstad Kos veel op de fiets kan doen, want de andere stadjes op het eiland moet je echt wel met de auto doen het is te ver en te warm om te fietsen namelijk…

Er is vanaf de hoofdstad Kos een drukke weg richting Vliegveld en daar gaat echt ook alles overheen, veel auto’s vrachtauto’s en veewagens,

We vonden op Kos een lekker lang maar ook zandstrand met mooi zand een kwartiertje rijden met onze Fiat Panda van ons hotel in KOS stad. Kos Stad is goed te doen ‘s avonds veel lekkere restaurantjes een mooi verlichte burcht en ook een leuk haventje waar je overdag dagtochtjes op een van de vele en grote Griekse rondvaartboten kunt boeken.

Kos is dus een aanrader voor een weekje….

Huur je een autotje dan is het best twee weken waard, je kunt er me de auto best wel veel mooie en lange toertochten maken zeker als je vanuit Kos richting vliegveld en langs de startbaan omheen rijdt, want aan de andere kant van Kos zie je vele mooie standen beneden liggen. Je kunt er met de auto naar toe en ook met de auto naar beneden rijden zo het strand op daar kun je gewoon tot op het zand strand parkeren,

Het eiland Kos

Kos (Grieks: Κως) is een Grieks eiland en Griekse gemeente (dimos) in de Egeïsche Zee en maakt als op twee na grootste eiland deel uit van de Dodekanesos (Twaalf Eilanden). Het ligt voor de Turkse kust ter hoogte van Bodrum, ten noordwesten van Rodos en ten zuidoosten van Samos. De hoofdstad van Kos is de gelijknamige plaats Kos, gelegen aan de noordoostzijde van het eiland.

Het eiland is 40 km bij 8 km groot en heeft een oppervlakte van circa 290 km². Bij de volkstelling van 2011 telde het eiland 33.300 inwoners. Deze inwoners zijn verdeeld over drie deelgemeenten: Dikaio, Irakleides en Kos stad. Toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Kos.

Geschiedenis

Het eiland werd oorspronkelijk door Kariërs gekoloniseerd. De Doriërs namen het eiland in de elfde eeuw v.Chr. in. Het grootste deel van de Doriërs was afkomstig uit Epidaurus en zij namen hun Asklepios-cultus mee. Tijdens de Perzische Oorlogen werd Kos geregeerd door tirannen, terwijl het officieel een oligarchisch bewind had. Later trad het eiland toe tot de Delische Bond.

Tijdens de Peloponnesische Oorlog diende Kos als belangrijkste basis op de Egeïsche Zee voor Atheense troepen en vloot (411-407 v.Chr.), nadat Rhodos in opstand was gekomen. De Perzen werden er twee maal verdreven. In 366 v.Chr. werd de democratie op Kos gevestigd en de stad Kos gebouwd. Tijdens de Bondgenotenoorlog (357-355 v.Chr.) keerde Kos zich tegen Athene, om daarna onder het bewind van koning Mausolus van Carië te vallen.

Onder Alexander de Grote en de Ptolemaeën bereikte de ontwikkeling van Kos haar hoogtepunt. In 310 v.Chr. veroverde Ptolemaeus I Soter Kos op Antigonus I Monophthalmus. De Ptolemeeën gebruikten Kos als maritieme buitenpost om de Egeïsche Zee te controleren. Op de dependance van het gymnasium van Alexandrië op Kos kregen de Ptolemeïsche prinsen onderwijs. Cleopatra bewaarde een deel van haar goudvoorraad op Kos.

In de oudheid werd Kos ook wel Meropis of Nymphaea genoemd. Diodorus Siculus en Strabo omschrijven een goed ommuurde haven. De ligging van Kos gaf het een belangrijke rol in de handel op de Egeïsche Zee, terwijl het eiland zelf volgens Plinius bekendstond om zijn goede wijnen en later ook vanwege de zijde-industrie. Dichters die moe waren van Alexandrië vestigden zich op Kos.

In de oudheid was Kos beroemd vanwege zijn sanatorium Asklepieion. Naast Hippocrates zijn ook de schilder Apelles en de dichter Philitas en misschien Theocritus beroemde Griekse burgers van Kos.

In het jaar 2 werd Kos onderdeel van het Romeinse Rijk waar het vanaf het jaar 53 de titel kreeg van vrije stad. Nadat het Romeinse Rijk uit elkaar was gevallen werd Kos deel van het Byzantijnse Rijk. In de middeleeuwen kreeg de Republiek Venetië het eiland in handen die het in 1315 weer verkocht aan de Johannieters.

Tweehonderd jaar waren de Johannieters op het eiland aanwezig, waarna ze Kos weer verlieten onder dreiging van een Turkse invasie. Kos ging hierop vanaf 1523 deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk. In 1912 kwam het eiland weer in handen van Italië.

In de Tweede Wereldoorlog waren de eilanden lang bezet door de Italianen. Nadat Italië had gecapituleerd, ontstond er een strijd om de macht op de Dodekanesoseilanden. Britse en Duitse troepen probeerden het gebied te bezetten.

Nadat Britten het eiland hadden bevoorraad, namen de Duitsers het eiland na de Slag om Kos in. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het eiland onder Brits protectoraat te staan, waarna het vanaf 1947 onderdeel ging uitmaken van Griekenland.

1045 Totaal 1 Vandaag