Griekenland – Kos – 2011

Reacties zijn gesloten

Het zonnige  KOS  – Griekenland – 2011

KOS!Een impressie van onze mooie maar zeer hete vakantie op het mooie Griekse eiland KOS.

Veel eeuwenoude historie, veel Griekse en Romeinse bouwwerken en recent zelfs Italiaanse cultuur, door de bezetting van de Italianen in de tweede wereldoorlog.

Maar vooral heel veel zon iedere dag zo’n 30 tot 33 graden en dat maar liefst 5 maanden lang.

Speelt De Grote Griekse economische Tragedie bij de Grieken een rol in hun dagelijkse leven ??  Neen dat kennen ze niet zo makkelijk daar op dat mooie eiland anno 2011.

Het dagelijks leven is er wel duurder geworden, met ongeveer dezelfde prijzen in de supermarkt als bij ons in Nederland,  maar uit eten gaan valt nog wel mee.

De bewoners werken 7 dagen in de week en dan 7 maanden lang en kopen bij de Lidl hun tomaten geimporteerd uit Italie (?) s’Zomers verblijven er maar liefst 100.000 touristen op het eiland  en s’winters wonen er maar 16.000 eilandbewoners die uitrusten van het drukke touristenseizoen en   dan als echte Griek mogen overwinteren bij minimaal 15 lekkere graden boven nul, dat is het dagelijkse leven op Kos al jarenlang…….

Huur vooral een auto…..

Het huren van een autotje is wel een vereiste om de mooiste stranden van het eiland te kunnen zien!
Want het eiland is groter dan je denkt , je kunt er mooie autoritten maken en de mooiste stranden zijn ver van KOS-stad verwijderd.

Gok ook niet op openbaar vervoer ter plaatse (welke ?), maar taxis zijn er zat  en de fiets valt alleen in KOS-stad handig te gebruiken. Daar zijn in vele straten talrijke  fietsverhuurders gevestigde en is per dag huren geen enkel probleem. Kos staat bekend als een eiland voor fietsers. nou valt dat alleen over Kos  – Stad te zeggen. maar  buiten  Kos – Stad  zelf op een van de weinige autowegen is dat absoluut  niet waar.Het is er te druk, automobilisten zijn niet voorbereid op fietsers en het eiland telt  bergen en dalen die voor een gemiddelde Nederlandse fietser nauwelijks te doen zijn.

 

Dus in de stad blijven met  de fiets. Maar dat is ruim voldoende voor vermaak

 

De stad kent tientallen restaurants en loungebars. Het is s’avond erg druk in Bar Street vlak bij de boom van Hypocrates.  Er zijn ook enige typische Hollandse kroegen maar de griekse horeca overheerst op de mooiste en belangrijktse plekken van de hoofdstad.  Goedkoop uit eten met z’n tweeen is slechts 22 euro en lekker duur uit eten kost 44 euro samen.

De benzine kostte  er op het moment dat wij er waren 1,70 euro per liter, iets duurder als in Nederland (1,64)..  Iedere avond arriveert in de haven een blauwwit geschilderde grote ferry van de Blue Star Line die precies op tijd weer weg  vaart maar het volgende eiland.

Aan de overkant van de zee kan je vanaf Kos-stad het Turkse Bodrum zien liggen, met  de fastboot duurt een snelle overtocht maar een kwartiertje…Hemelsbreed is het eiland slechts 42 kilometer lang aar Marike en ik wisten er in 14 dagen tijd toch  nog zo’n 500 autokilometers te  maken met onze kleine maar dappere Fiat Panda.We ontdekten er een paar prachtige stranden bijvoorbeeld  Bravo Beach en bijvoorbeeld  aan de zuidkust enige lange zandstranden zoals Magic Beach en Camel Beach met de auto naat beneden richting strand. De strandstoelen met parasol kosten er overal op het eiland 3 euro per dag.

Een mooie typisch Griekse vakantie, en dat was het ,,,,,,

526 Totaal 1 Vandaag