Griekenland – Lesbos – 2006

Reacties zijn gesloten

Een warm weekje vakantie op het Griekse eiland Lesbos ………

Marike wil altijd al perse naar Griekenland, maar nooit naar een van de Griekse eilanden waar ze al eerder is geweest ! Terecht, het werd dus ditmaal Lesbos, nog maar 1300 andere Griekse eilanden te gaan….. Een goede keuze bleek ! een mooi eiland , met 700.000 vaste bewoners en 7 miljoen olijfbomen. Driekwart van de bevolking leeft van de jaarlijkse olijfoogst.

Het tourisme duurt omgeveer 4 maanden. ‘s winters kan het er sneeuwen ! Veel Denen , weinig Duitsers en Nederlanders gezien aan onze kant van het eiland. Die liggen meer bovenaan bij Molyvos of Petra of Skala Kaloni te bakken in de zon. Zijn we niet geweest helaas te ver en te heet om echt veel te gaan ritten.

We hadden een autotje gehuurd en in het kleine karretje reden we over alle berghellingen op een mooi groot , GROOT, ZEER GROOT, eiland, het op drie na grootste eiland, vlakbij de Turkse kust en in de buurt van het eiland CHIOS.

Een mooi feestelijk eiland, je moet als het kan gaan omstreeks Maria Hemelvaart op 15 augustus Een belangrijke trekpleister is de Panagia ti Vrefokratousa Kerk, gelegen in het centrum van het dorp Agiassos. In deze kerk bevindt zich een bijzondere icoon, welke in het jaar 803 vanuit Jerusalem naar Agiassos door de priester Agathon the Ephesian zou zijn gebracht.

De afbeelding van Maria en haar kind op de icoon wordt beschouwd als een originele afbeelding van hen. Het is daarmee een belangrijke bedevaartsplaats van het eiland geworden en ieder haar op 15 augustus (Maria Hemelvaart) wordt dit in het dorpje dagenlang groots gevierd. Vele Grieken komen naar het bergstadje, we zagen de president van Griekenland aankomen op het vliegveld,

Zelfs de Patriarch van de Grieks-Orthodoxe kerk komt jaarlijkse vanuit zijn vaste verblijfplaats Istanbul (in Turkije jawel !) speciaal over om enige dagen in het klooster naast de kerk te verblijven. Hem zagen we bij toeval aankomen, zwaar bewaakt door agenten in burger. De vrouwen van de winkeltjes aan de achterkant van de kerk snelden naar hem toe en kusten zijn rechterhand. De mannetjes op de stoeltjes voor de koffiehuizen verblikten of verblozen niet.

Het reizen met het auto duurde langer dan gedacht, door allerlei kronkels en bochten doe je een uur rijden over hemelsbreed 45 kilometer. We zaten aan de zuidkant van het eiland in het voormalige vissersdorpje Ágios Isídoros, een van de meest geliefde vakantiebestemmingen op lesbos2006.

Dat komt vooral door zijn strand, dat tot de mooiste van het eiland behoort en waar het heerlijk snorkelen is. Een kleine 3 kilometer verderop ligt het levendige stadje Plomári, met zijn grote vissershaven, zijn nauwe straatjes met huizen uit de Turkse tijd, en zijn pleintjes met platanen en kafeníons.

Het is een uurtje rijden naar de hoofdstad Mytilini met haar historische vesting. Vanuit de vesting zie je aan de overkant van het water Turkije liggen. Het was er lekker warm, overdag 33 tot 37 graden en in de avond 28 graden……. HHHHHEEEEEERLLLLIJKKKKK!

Ons strand bij het hotel was goed met kleine kiezels en zand, het VATERA strand was langer (meer dan 10 kilometer lang en circa 40 meter breed, maar met meer kiezelstenen. Het was een dik uur rijden over een zeer slechte binnenweg.

Een dagje overvaren naar Turkije……

Oh ja, we zijn ook nog een dagje met de veerboot naar Turkije geweest, vanuit de haven is het circa anderhalf uur varen. Ook scholen dolfijnen zijn er soms te zien. De Turkse boot vertrok officieel om half negen, het werd 10 uur, instappen gaf opeens veel ruzie, te veel passagiers De Turkse Douane deed er ook nog een uur extra over om ieders paspoort te controleren en in te nemen. Ze houden het de hele dag in bezit om te controleren of je s’middags wel weer mee terug vaart naar Griekenland…

Dus aan het eind van de dag weer terug en om ca 21.00 uur weer terug in de haven, ook daar weer een uurtje wachten voor controle door de Griekse douane. En dat duurde bewust zeer lang, want aan boord bevinden zich iedere dag veel Griekse eilandbewoners die aan de overkant van de zee in Turkije vooral koelkasten, dekbedden en huisraad hadden gekocht. Bij terugkeer op Lesbos deed de Griekse douane nog al moeilijk. Alle Grieken werd uitgebreid onderzocht en ondervraagd over wat ze in hemelsnaam op het Turkse vasteland hadden gekocht, het was daar immers veel goedkoper. Maar ..een echte Griek gaat in principe nooit in aartsvijand Turkije spullen kopen, althans dat dachten we begrepen te hebben

Grieken houden er gewoon niet van dat je aan de overkant goedkoop gaat shoppen, de Turken vinden het uiteraard prachtig. Dat wordt nog wat in de toekomst…….!
Volgend jaar gaan we eens kijken op het volgende Griekse eiland CHIOS !

859 Totaal 2 Vandaag