Het huidige Egypte heeft een oppervlakte van 1.001.450 km² en ruim 83 miljoen inwoners. Van de bevolking is een groot deel woonachtig in de vruchtbare omgeving van de Nijl, die ook wel de ‘levensader van Egypte’ wordt genoemd.
Hoewel de Nijlvallei en -delta slechts ongeveer 5,5% van de totale oppervlakte omvatten, woont hier bijna de gehele bevolking en bevinden zich hier de grote steden, zoals Caïro, de hoofdstad en grootste stad, en Alexandrië. Grote delen van de rest van het land worden bedekt door woestijnen, waaronder de Sahara.

De geschiedenis van Egypte is bijna even lang als die van de mensheid zelf: het Oude Egypte was een van de oudste beschavingen ter wereld en is in het huidige Egypte nog terug te zien in de vorm van enkele beroemde bouwwerken, zoals de Sfinx en de Piramiden van Gizeh en de archeologische sites rond Luxor.
Het moderne Egypte is ingedeeld in 27 gouvernementen, met aan het hoofd ervan een gouverneur.
Samen met Jan en Netty zijn we van 14 tot 28 oktober 2005 op rondreis per autobus en slaaptrein door het grote Egypte getrokken.

De rondreis

Buschauffeur Mammuth stuurde zijn autobus met deelnemers aan de rondreis veilig door dit uitgestrekte land. Dit ondanks het feit dat het Ramadan was en hij – als gelovige Islamiet – overdag zonder eten en drinken zijn dagtochten volbracht. Pas na zonsondergang kon hij weer eten van zijn geloof.

Lange tochten in een colonne met andere autobussen over de snelwegen werden voorafgegaan door auto’s van de bewaking. Alle zijstraten en rotondes waren vooraf afgesloten door oudere mannen met een antiek geweer als de dagelijkse karavaan met tientallen autobussen met touristen door het land trekt,Touristen krijgen immers geen kans om op het platteland ergens een snelweg af te
gaan en zo proberen contact te zoeken met de plaatselijke bevolking in afgelegen dorpjes of steden.

Alleen in een grote wereldstad als Cairo lukt dat wel. Daar stikt het ook van de witte volkswagen personenbusjes die tegen een zeer kleine vergoeding de plaatselijk bevolking vervoert.
De rondreis was goed georganiseerd door FOX Reizen met uitstekende gidsen en luxe hotels.

Rondreis Egypyte 2005

Het liep tegen het eind van de Ramadan en de stad was vol met kooplustige Egyptenaren die voor hun gezin of familie jaarlijks nieuwe kleding of mooie cadeautjes kopen. Het eind van de Ramadan is namelijk een feest van drie dagen.

In dit reisverslag een klein uittreksel van onze belevenissen en bezichtigingen daar. We hebben 2800 kilometer door het prachtige landschap gereisd in een groepje van circa 30 Nederlanders.
Samen hebben we meer dan 2000 foto’s geschoten!

De reis

Egypte
Egypte

Cairo
Cairo

Aswan
Aswan

Abu Simbel
Abu Simbel

Luxor

Luxor

Luxor

Hurghada

 

Geografie

Topografische kaart van Egypte

Het belangrijkste bewoonde deel wordt gevormd door de zeer dichtbevolkte oevers en delta van de rivier de Nijl. Grote delen van het land behoren tot de Saharawoestijn en zijn zeer dunbevolkt, maar nemen wel maar liefst 96 % van het Egyptische land in beslag. In het westen liggen echter een aantal oases. In totaal bedraagt de oppervlakte van Egypte 1.001.449 km².

Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee, in het oosten aan de Gazastrook, Israël en de Rode Zee, in het zuiden aan Soedan en in het westen aan Libië. In het oosten van Egypte ligt het Sinaïschiereiland dat behoort tot het Aziatische continent. Dit schiereiland is door middel van de Landengte van Suez verbonden met de rest van het land.

Luxor

luxor01

luxor02

luxor03

luxor04

luxor05

luxor06

luxor07

luxor08

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

luxor11

mamaris05

2287 Totaal 1 Vandaag
Previous post Rondreis – Vietnam – 2014
Next post Duitsland – Berlijn – 2014