La France – Normandië – 2009

Reacties zijn gesloten

[sliceshow id=”326″]

La douce France……….

Normandië  is een  regio in Noordwest-Frankrijk, gelegen langs het Kanaal tussen Picardië en Bretagne.  Het is een historische Franse provincie, die bestaat uit de regio’s Hoog-Normandië aan de benedenloop van de Seine, waar de Pont de Normandie de rivier de Seine overkruist en het westelijker gelegen Basse-Normandië  inclusief het schiereiland Cotentin.
Tot Hoog-Normandië behoren de departementen Seine-Maritime en Eure, terwijl Basse-Normandie bestaat uit de departementen Orne, Calvados en Manche.

Historie

Normandië ontleent zijn naam aan de Noormannen. Hun leider Rollo kreeg in 911 het hertogdom Normandië in leen van de Westfrankische  koning Karel de Eenvoudige. De Vikingen of Noormannen waren Germanen die een Noord-Germaanse taal spraken.  Ze waren echter in aantal maar een kleine bovenlaag heersend over de oorspronkelijke bevolking van Normandië,  die sinds de tijd der Romeinen Romaanstalig waren.

Binnen een paar generaties spraken hun nakomelingen alleen nog maar ‘Normandisch’ wat in essentie een Romaans dialect is.  Zo sprak ook Rollo’s nakomeling Willem de Veroveraar Normandisch. Nadat hij in 1066 Engeland had veroverd, vormden de  Normandische edelen de nieuwe toplaag in Engeland. Zij beïnvloedden diepgaand de Angelsaksische taal waaruit tenslotte het moderne Engels ontstond.

Na de slag bij Bouvines (1214) verloor de Engelse koning Jan zonder Land (die als afstammeling van Rollo  ook hertog van Normandië was) het hertogdom aan de Franse koning.
Omdat Engeland veroverd was vanuit Normandië, is Engeland op papier nog eeuwenlang in leen gebleven van de Franse  koningen,

In de praktijk was hier echter niets meer van te merken.
De Engelsen zouden Normandië in 1346, aan het begin van de Honderdjarige Oorlog, na de slag bij Crécy, en in 1415,  na de slag bij Azincourt heroveren, om het in de laatste decennia van die oorlog definitief te verliezen. De Kanaaleilanden,  die tot Normandië behoord hadden, zouden echter definitief Engelse kroondomeinen blijven.

Verblijf Normandy 2009

Normandië speelde in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol vanwege de landing van de geallieerde troepen op D-Day  (6 juni 1944) in het kader van Operatie Overlord. In de daaropvolgende gevechten leden met name de steden Caen en Saint-Lô zware schade.  In augustus 1944 waren de ergste gevechten voorbij, maar pas op 12 september werd Le Havre bevrijd.

Familie van Gink

D-day 1944, de invasie is begonnen

Verblijf Normandy 2009

977 Totaal 1 Vandaag