In augustus 2018 vertrokken we in een bus van reisorganisatie Peter Langhout voor een 10-daagse operareis naar Verona in Italie. Een langgekoesterde wens van ons, die in het verleden al een keertje niet was doorgegaan. Een busreis die heen al 1200 kilometer vergde en een twee-daagse heenreis over de drukke autostrada’s van Duitsland, Oostenrijk (via Brennerpas) en Italië door een goede chauffeur voorspoedig en veilig verliep. De overnachting was in een schoon, nieuw, ultra modern hotel in het plaatsje Neuburg circa 100 kilometer verwijderd van Munchen.

Na het ontbijt reden we de volgende ochtend in een uurtje rijden naar naar de grensplaats Kufstein riching Oostenrijk dan over het lange viaduct in de Brennerspas in Oostenrijk en vervolgens via Noord – Italie en de de Italiaanse Dolomieten naar onze vaste hotelbestemmming in Pegona, een klein voorstadje en circa 3 kilometer gelegen in de omgeving van de oude Romeinse stad Verona.

 • Sirmione
  In de loop van de derde ochtend reden we naar Sirmione, één van de meest romantische stadjes aan het Gardameer. Bij de ingang van de stad zien we het imposante slot van de familie Scaligeri, gebouwd in de 13e eeuw. Niet alleen Sirmione zelf is de moeite waard, ook de omgeving. De route leidde ons door de streek van de Valpolicella, waar heerlijke wijnen worden geproduceerd.

 • Verona en onze eerste opera Aida

  Na een vroeg diner in ons hotel reden we met de bus naar Verona naar een grote busparkeerplaats op loopafstand van het oude Romeinse theater , waar we genoten van de schitterende operavoorstelling Aida in de historische arena van Verona. Een hele bijzondere ervaring!

 • Riva en Malcesine
  Nadat u de dag rustig bent begonnen, maakten we een bustour langs de noordkant van het Gardameer. We bezoeken onder meer Riva en Malcesine .
 • Dagtocht naar Venetië

  Eén van de hoogtepunten van deze reis was absoluut de dagtrip naar het sprookjesachtige Venetië.
  In de tocht naar Venetie bezochten we per boot de mooie maar drukke stad. Je kunt er met de auto of bus niet komen. Alle touristen worden eerst vanuit de autobus gedirigeerd naar een ongezellige haven met een lange kade waar allerlei verschillende rondvaartboten richting het centrum van de stad, het plein naast het Dogenpaleis, klaarlagen voor vervoer van alle touristen.

  Je stapt op een van de aangewezen boten en na 20 minuten varen over Het Grande Canal (met druk scheepvaartverkeer) wordt je afgeleverd in het centrum van de statd aan de kade van de stad, recht tegenover het beroemde Dogenpaleis, op loopafstand van het beroemde Sint Marco Plein.

 • Het was die dag een zeer hete dag , de temperatuur steeg zelfs tot boven de 40 graden! Er waren toch vele (Chinese en Japanse) toeristen en we brachten na aankomst van de boot eerst het Dogenpaleis aan het Grande Canal , daarna liepen we over het Sint Marco plein en liepen door de smalle straten achter het San Marco plein langs beroemde kanalen, bruggen en gebouwen. Uiteindelijk kwamen we aan bij de wereldberoemde Rialtobrug. Het kost eigenlijk meerdere dagen om deze fantastische stad te ontdekken.

 • De historische Romeinse stad Verona


  De ochtend was ter vrije besteding, zoday we vanaf het hotel met een normale lijnbus binnen een paar minuten gewoon naar het centrum van Verona reden. De stad is rijk aan kunst en architectuur. Verona is een stad vol van rijkdom en historie. De Romeinen vestigden er zich als legerplaats voor het transport van hun grote legermacht richting Zwitserland en oostenrijk.

  In het centrum van de oude stad ligt het Piazza dei Signori, een plein ontwikkeld in de bloeiperiode van Verona, tijdens de heerschappij van de Scaligeri-familie. Het plein is omgeven door historische, monumentale gebouwen en kerken. In het midden van het plein staat een beeld van Dante Alighieri, een van de grootste dichters en schrijvers uit de middeleeuwen, bekend van La Divina Commedia.

  Vlak bij het centrum over de rivier ligt de Ponte Pietra, een Romeinse brug uit de 1e eeuw vóór Christus.

  Bezoek aan de Arena en opera Carmen

  In Verona bezochten we twee maal een avondvoorstelling in het wereldberoemde openlucht Amphitheater van de Romeinze stad Verona. Het oude theater gebouwd 100 jaar voor Christus is op twee na het grootste amphiteater ter wereld. Toen wij er waren waren er circa 6000 bezoekers voor de avondvoorstelling va opera. Een deel van de zitplaatsen (achter het grote toneel) is namelijk afgesloten voor het publiek.

  Om de zoveel dagen wordt er ‘s-avonds een andere opera uitgevoerd, dat gaat heel gemakkelijk, men hijst de requisieten voor een andere voorstelling met een kraan gewoon over de muren van de Arena heen. Worden ze niet gebruikt voor de voorstelling dan staan ze gewoon aan de buitenzijnde van het gebouw op straat opgeslagen voor de volgende voorstelling. Het publiek is divers van Chinezen en Japanners tot chiqu geklede Italianen zelf die in de middenring ook de hoogste toegangsprijzen betalen De buitenringen zijn goedkoper, hoe hoger men zit, hoe lager de entree-prijzen (maar hoe beter men het ziet eigenlijk).

  Eerst bezochten we AIDA, de naam van de gevangen genomen Ethiopische slavin, maar ook gelijk de
  dochter van de koning van Etheopie die op dat moment streed (en verslagen werd) tegen de Egyptenaren.
  De opera Aida vindt altijd op zondag plaats, de opera Carmen wisselt per datum.

  Op een tweede avond konden we in de Arena opnieuw genieten van een opnieuw prachtige opera: Carmen.
  CARMEN is de naam van de mooie zigeunerin die uit liefde moest kiezen tussen een saaie korporaal uit het leger en een beroemde Stierenvechter.

  Al aan het begin van de avond was er kans op onweer. Op de tribunes werd het publiek steeds onrustiger de grote bliksemflitsen kwamen steeds meer dichterbij. Vlak voor de aanvang werd besloten het concert af te lasten vanwege het naderende onweer, Het publiek vluchtte de rribunes af en verschool zich in de catacombenden en de trappengangen van het complex. De heftige rgenbui duurde zo lang dat het publiek vertrok naar huis. Ook wij moesten met onze groep op tijd weer terug naar de bus op de opstapplaats. Daar aangekomen, hoorden we dat het concert inmiddels toch was begonnen, Sommigen van ons wilden terug naar het hotel maar anderen wilden weer terug naar het concert. De wijze chauffeur meldde dat iedereen die naar het hotel terug wilden door hem naar het hotel zouden gereden, maar de anderen konden weer terug naar de Arena. Zij werden door hem 3 uur later weer keurig opgehaald en ook naar het hotel gereden. Een zeer nette oplossing van onze chauffeur.

  Arena van Verona

  De Arena van Verona is een antiek Romeins amfitheater in Verona in Italië. De arena is een van de best bewaard gebleven amfitheaters en wordt tot op heden nog gebruikt. Het staat bekend om de opera-voorstellingen die er in de open lucht gehouden worden.

  De arena is voltooid in 30 n.Christus op een plaats die vroeger buiten de stadsmuren lag. Met een afmeting van de arena zelf 138 meter lang en 110 meter breed is het een van de grootste amfitheaters uit het Romeinse Rijk. Vier ringmuren droegen de tribunes. De toeschouwers kwamen op hun zitplaats via 72 ingangen en 64 trappen.

  De buitenmuur is gebouwd uit wit en roze kalksteen uit Valpolicella en heeft drie verdiepingen bestaande uit arcades. Een aardbeving in 1117 verwoeste bijna de gehele bovenste verdieping en de oorspronkelijke buitenmuur, slechts een klein deel hiervan resteert nog.

  Na de aardbeving veranderde de Arena in een steengroeve waar eenvoudig bouwmateriaal voor nieuwe gebouwen kon worden gevonden. Pas tijdens de Renaissance kwam het weer in gebruik als een theater.

  Dankzij de uitstekende akoestiek is het gebouw goed geschikt voor operavoorstellingen, die daar vanaf 1913 gehouden worden. Tegenwoordig vinden er elk jaar van juni tot en met augustus opera-uitvoeringen plaats bijvoorbeeld dor Adrea Bocceli, waarbij zo’n 30.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn. Tijdens de wintermaanden treedt de opera en het ballet op in de L’Accademia Filarmonica.

  De openluchtplaatsen (marmeren banken) die voor ons busgezelschap waren gereserveerd zijn in het midden van de bovenste buitenring. Daarvandaan waren de voorstellingen goed te zien en…….de geluidskwaliteit in het hele theater is zo goed dat de muzikanten en zangers zonder een electrische geluidinstallatie kunnen optreden, Het theater zelf kent een oude historie. Het op een na grootste openluchtthea`ter ter wereld beleefde zelfs gladiatorgevechten en optredens met wilde beesten in de Romeinse tijd.

  Romeo en Julia

  Niet alleen wereldberoemd is de Arena (zandvlakte) van Verona, maar ook het fictieve huis van Romeo en Julia. Een bronzenbeeld in de tuin vlakonder het balkon trekt veel toeristen. Men zegt dat een aai over de blote borst van het standbeeld geluk in de liefde geeft….


  Tijdens een rondleiding met een vloeiend Nederlands sprekende Italiaanse gids van de lokale VVV (zelf geleerd door te kijken naar soap-series op de Nederlandse televisie zoals ze zelf meldde) ziet u de belangrijkste hoogtepunten.

 • Bustocht naar de Dolomieten

  Wij ontdekten tijdens een mooie busrit het schitterende landschap van de Dolomieten. Gletsjers, steile rotswanden en grillige bergtoppen worden afgewisseld door leuke bergdorpjes en fantastische vergezichten.

 • Terugreis

  Na het ontbijt reden we via Oostenrijk richting ons overnachtingshotel in Zuid-Duitsland..
  Het was een uitstekend hotel met goed eten en slapen. De volgende ochtend vertrokken we voor de laatste stuk naar ons gezamenlijke vertrekpunt in Nederland. Daar genoten we nog een maaltijd en vertrokken met kleinere busjes naar ons oorspronkelijk vertrekpunt in Rotterdam. De reis was goed georganiseerd door Peter Langhout en de zeer aardig chauffeur kwam uit Groningen

1628 Totaal 1 Vandaag
Previous post Rondreis – Ierland – 2018
Next post Griekenland – Karpathos – 2018