In september 2014 zijn we een tweetal weken geweest op het Griekse vastenland in een klein badplaatsje Vrachos op circa 30 kilometer afstand van de populaire Griekse badplaats Parga, en ook circa 30 kilometer verwijderd van de havenstad Preveza, waar ook het vliegveld ligt.

Het was een geslaagde fly and drive vakantie van KRAS-reizen, bij aankomst op het vliegveld stond de huurauto al klaar.

[rl_gallery id=”3095″]

Het appartementcomplex Haris is fraai gelegen aan het strand van de Ionische Zee met een fantastisch uitzicht vanaf ons grote balkon op de twee eilandjes Paxos en Anti-Paxos. Links zagen we vanuit ons balkon het mooie eiland Lefkada (Lefkas) liggen, waar we 2 jaar gelden ook zijn geweest in het badplaatsje Nidri. Rechts zagen we het grotere eiland Korfu liggen.

04-DSCN9689
Kortom. een gigantisch mooi uitzicht vanuit het appartement dus op de grote Ionische Zee met aan het eind van iedere stranddag een mooi ondergaande zon omstreeks 18.00 uur

Natuurlijk hebben we een boottocht van een dag gemaakt met een grote boot. We vertrokken om 10,00 uur vanuit de haven van Parga en deden een ruim uur over de oversteek naar het eerste stadje op Paxos.
Daarna voeren we rond het hele eiland , stopten bij een aantal grotten aan het water en namen we daarna de oversteek naar het kleine eiland Anti-Paxos, waar we niet van boord gingen. Aan het eind van deze rondreis moesten we weer de oversteek maken naar Parga op het vastenland, door de stroming kostte het de boot 5 kwartier.

Preveza

Preveza (Grieks: Πρεβεζα) is een departement (nomos) in de Griekse regio Epirus. De hoofdstad is de gelijknamige stad.

Het departement grenst aan de departementen Thesprotia en Ioannina in het noorden en Arta in het oosten. In het zuiden ligt de Ambrakische Golf. met het departement Etolia-Akarnania aan de overkant. In het westen ligt de Ionische Zee.

In het uiterste zuiden ligt de hoofdstad Preveza, op de plek waar de Ambrakische Golf in verbinding staat met de open zee. De nauwe doorgang van ruim 500 meter kan overgestoken worden door middel van een tunnel (tolweg). De aan de zee gelegen stad en gemeente Parga ligt los van de rest van het departement, omgeven door het departement Thesprotia en door een kuststrook van één km lang gescheiden van de rest van Preveza. Iets ten zuiden hiervan ligt de monding van de rivier de Acheron.

Het monument van Zalongo

(Zaloggo) is een historisch bergdorp ten noorden van Preveza. Op de gelijknamige berg voltrok zich in de tijd van de Ottomaanse heerschappij een van de grootste drama’s uit de Griekse geschiedenis. Na de val van het dorp Souli (1803), trokken de Albanese moslims onder leiding van Ali Pasha richting Zalongo om de vrouwen en kinderen die zich daar bevonden gevangen te nemen. Zevenenvijftig vrouwen sprongen toen met hun kinderen dansend en zingend vanaf de rots van een helling toen ze omsingeld werden.

7-DSCN0402

Ter nagedachtenis, staat er op deze rots een monument dat 12,5 meter hoog en 17,5 meter breed is, waarbij de “dans van Zalongo” afgebeeld wordt. Het plateau is bereikbaar via een trap met meer dan 200 treden, na 20 minuten klimmen kom je boven en je hebt een uitzicht op het klooster in de vallei beneden. Het monument is een kunstwerk van de bekende Griekse beeldhouwer Jorgos Zoggolopoulos. Ieder jaar in de maand oktober worden hier reconstructies gegeven van de “Dans van Zalongo” waar honderden mensen naartoe komen om het te zien.

5-DSCN0393

Parga

Parga is misschien wel de leukste plek van Epirus. Hoewel de toeristische invloeden duidelijk te merken zijn in dit pittoreske stadje, blijft Parga iets speciaals uitstralen. Het is er gemoedelijk en sfeervol.

Parga ligt tegen een kleine berghelling en het uitzicht van boven naar de heuvels is magisch. De terrasjes zijn gezellig en er zijn veel kleine, leuke winkeltjes en smalle steegjes.

Overal zijn karakteristieke Venetiaanse huizen. De stranden van Parga zijn erg mooi en schoon.

12-DSCN9727
Accommodaties zijn er veel, maar in het hoogseizoen niet voldoende om alle toeristen te verwelkomen. Parga ligt aan de noordwestkust van Griekenland.

 

 

Het ligt niet ver van de Albanese grens en tegenover het mooie eiland Corfu en de eilandjes Paxi.

Parga ligt aan de heldere Ionische zee en wordt dagelijks door dagjestoeristen uit diverse eilanden bezocht (zelfs uit Lefkas).

Het achterland is mooi groen, dankzij natuurlijke bronnen en historische plaatsen zijn goed bewaard gebleven.

19-DSCN9761

13-DSCN9731

Parga heeft ‘s avonds gezelligheid, overdag kun je verschillende mooie stranden opzoeken of de natuur en cultuur in het binnenland bekijken. In de directe omgeving van Parga vind je diverse authentieke dorpjes, waar je de echte Griekse sfeer kunt proeven.

2173 Totaal 1 Vandaag
Previous post Duitsland – Berlijn – 2014
Next post Italië – Sardinië – 2015