Polen – 2012

Deze vakantiereis vertrekken we met onze reisvrienden Jan en Netty vanuit het NH Hotel “De Koningshof ” in Veldhoven. Het is een goed verzorgde busreis van STIP reizen en we vertrekken deze reis niet gewoonlijk vanaf een opstapadres ergens in Nederland, maar alle reizigers komen de avond vooraf tezamen in dit hotel (een voormalig klooster). De avond in het hotel hebben we lekker gegeten, gedronken, genoten van een lekkere Cappucino op het binnenplein van het hotel en goed geslapen. Vol verwachting naar de komende reis naar Polen.

 • Vertrek

  Vroeg in de ochtend, om 08.30 uur gaat de busreis naar Polen van start. Onderweg maken we in Duitsland de nodige (verplichte) busstops langs de Autobahn. Er zijn veel goede en schone wegrestaurant in Duitsland. Na een lange reis van zo 650 kilometer komen we aan in het overnachtingshotel in de buurt van de Duitse stad Dresden.

 • • Dresden – Wroclaw – Myslenice(ca. 565 km):

  De tweede dag vertrekken we op weg naar de magische stad Wroclaw gelegen in het zuidwesten van Polen.
  Deze stad ligt midden in de Silesië-laagvlakte aan de rivier de Oder en is de vierde stad van Polen. Door de vertakkingen van de rivier de Oder zijn er 12 grote en kleine eilandjes ontstaan.

  Deze eilandjes zijn met elkaar verbonden door ruim 100 bruggen. De stad kent een lange geschiedenis waar ook de oorlog zijn sporen heeft nagelaten. Wroclaw beschikt over vele prachtige historische panden, die je met name in het oude gedeelte tegenkomt. Het hart van de stad wordt gevormd door de markt. Het is een universiteitsstad.

  Een bezoek aan de markt van Wroclaw is zeker de moeite waard, het is een van de grootste en mooiste pleinen van Polen. Hier bevinden zich vele gekleurde gebouwen, luxe winkels en vele restaurants. In Wroclaw staan een groot aantal kleine kabouter-beeldjes. Het zijn er 173 om precies te zijn. Begonnen als protest tegen het toenmalige communistische regime, zijn de kabouters nu vast onderdeel van de cultuur van de stad.

  Veel van deze kabouters zijn geplaatst door en bij bedrijven en kantoren, zoals restaurants, het bureau bevolkingsregister, de universiteit en op het dak van een tram. In drie straten zijn series in de lantaarnpalen klimmende kabouters geplaatst onder de naam Slupniki.
  Nadat we voldoende tijd hebben gehad om zelf al wandelend het mooie Wroclaw te bezichtigen en sommigen van de straatkabouters te spotten, rijden we in de middag met de bus weer door naar onze bestemming in Myslenice.

 • Wieliczka (ca. 60 km)

  ’s Middags staat een bezoek aan de beroemde zoutmijnen op het programma. We bezoeken Wieliczka, de oudste zoutmijn van Europa en tevens opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De mijn is 700 jaar geleden ontstaan en is nog altijd in gebruik. We dalen via een houten draaitrap te voet af naar 200 meter onder de grond, We lopen een uur door zalen en gangen van het mijncomplex. Zout is zwart van kleur. Heel bijzonder zijn de ondergrondse zalen en meren.

  De unieke kapel, waar alles, zelfs de kroonluchters uit zout gehouwen zijn, is absoluut de moeite waard, je kunt er zelfs trouwen! Aan het eind keren we met een krappe, ouderwetse mijnlift weer naar boven terug, waar een lekker zonnetje schijnt. Een prachtige ondergrondse stad!

 • •Wintersport in Zakopane (ca. 150 km):

  Vandaag een mooie dagtocht naar Zakopane, gelegen in het zuiden van Polen tegen de Tjechische grens. Zakopane ligt aan de voet van het Tatragebergte op 900 meter hoogte en is in de zomer een geliefd uitvalsoord voor wandelaars. U kunt hier heerlijk wandelen in de prachtige natuur of langs de winkelpromenade van Zakopane. Lang was Zakopane niet meer dan een klein bergdorpje met niet meer dan 43 inwoners. Tegenwoordig kent de stad zo’n 30.000 inwoners. De toeristen die er ‘s winters komen zijn veelal afkomstig uit Rusland.

  Op weg komen we door een dorpje Podhale. Daar heerst een typerende houten bouwstijl (de streek aan de voet van de Tatra) met houten huizen en veel houtsnijwerk, heeft het stadje nog steeds een dorps karakter.

 • •Wadowice

  We bezochten nog kort Wadowice, de geboorteplaats van de Poolse Paus Johannes Paulus de 2e. Johannes Paulus II werd geboren als Karol Józef Wojtyla in Wadowice. Zijn vader was ambtenaar en werkte voor het Habsburgs-Oostenrijkse leger op een departement van het ministerie. Toen hij negen was overleed zijn moeder en in 1941 overleden zowel zijn vader als zijn oudere broer. Als kind was hij sportief en hij beoefende diverse sporten tot in zijn volwassenheid. Zo speelde hij voetbal, was een goed skiër en zwemmer en was jarenlang keeper van een voetbalclub.

  Wojtyla doorliep het plaatselijk lyceum in Wadowice en begon een studie theologie aan de universiteit van Krakau. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderbrak hij zijn studie en ging werken in een chemische fabriek om zo deportatie te voorkomen. Een jaar na de oorlog werd hij tot priester gewijd en voltooide zijn studie terwijl hij verbleef in het Belgisch Pauselijk College. In 1948 behaalde hij zijn doctoraat in de theologie in Rome. Ook volgde hij tijdens zijn studie vele aanvullende taalcursussen waardoor hij behalve in zijn moedertaal ook Slowaaks, Russisch, Italiaans, Frans, Spaans, Portugees, Duits en Engels kon spreken.

  Bisschop

  Wojtyla werd in 1958 tot hulpbisschop van Krakau benoemd en op 28 september 1958 werd hij gewijd tot bisschop In de periode van 1962 tot 1965 nam hij deel aan het Tweede Vaticaans Concilie dat door paus Johannes XXIII was uitgeroepen.

  Daankzij de herinnering aan deze populaire Paus gaat het er goed, er wordt overal gerestaureerd in zijn geboortedorp. Het grote kerkplein wordt modern gerestaureerd. In een museum vlakbij het geboortehuis van de voormalige Paus wordt met oude foto’s een goed beeld gegeven van zijn jeugd en zijn leven in zijn dorp voordat hij tot priester werd gewijd. De vele zwartwit foto’s van hem als kind en student geven tevens een aardig tijdsbeeld van het dorp in die tijd. de welvaart is te zien.

  Polen is een zwaargelovig Katholiek land. 99,5% van alle Polen is Katholiek , fanatiek, de kerken zijn overal mooi onderhouden en op zondag gaat iedereen er naar de kerk, dat hebben we in Nederland niet meer.

  je ziet ook veel kloosterlingen, vaak ook jonge nonnen en broeders – rondlopen. De grote verering van de Paus is – in onze ogen – heftig. Bij iedere kerk in Polen is een standbeeld of een schilderij van de zeer geliefde Paus te vinden. Ook staan er altijd bloemen en kaarsen bij . Als het aan de Polen ligt, zal hij zeer zeker een keer Heilig worden verklaard.

  Auschwitz
  In het concentratiekamp Auschwitz I volgen we eerst een rondleiding met een Poolse gidse. Iedereen krijgt een draadloos ontvangertje mee om haar stem tussen de andere groepen bezoekers goed te kunnen volgen. De bezoekers worden namelijk eerst opgedeeld in groepjes van 15 tot 20 man met een eigen gids. Allen lopen dezelfde route door het kamp.

  Vanuit de ontvangsthal lopen we onder de poort door met de berucht tekst ” Arbeit macht Frei “. Eerst gelijk langs de plaats waar nieuwe bewoners eerst door een gevangenorkest werden ‘verwelkomd’ nog niet wetende wat hen te wachten stond. Dan even later rechtsaf naar een aantal gelijke, bruine stenen barakken van 3 etage’s aan de linkerhand, waar op een aantal etages de verschrikkingen van dit kamp worden getoond. Foto’s, schoenen, koffers, haar, en – zeer weinig – foto’s van het dagelijks leven in het kamp.

  Vervolgens langs de (afgesloten) Baracke 10 waar dr Mengele zijn beruchte experimenten op vrouwen en tweelingen uitvoerde. Gelijk links hierna naar de strafbarak. In de gang op de begane grond indrukwekkende rijen met zwartwit foto’s van mannen en vrouwen die hier zijn omgebracht. Geboortedatum, datum aankomst en datum van hun overlijden : de meesten hebben het slechts 3 tot 4 maanden overleefd in deze hel, waar in cellen in de kelder mensen werden opgesloten en uitgehongerd tot de dood volgde.

  Dan vanuit de kelder weer naar buiten, naar de binnenplaats met de beruchte muur waar dag na dag 25.00
  0 ter dood veroordeelden nadat hun vonnis was uitgesproken, zich moesten uitkleden en op de binnenplaats gelijk door een vuurpeleton werden doodgeschoten……

  De stenen muur vol kogelgaten – thans een zeer indrukwekkend monument met talrijke waxinelichtjes en bloemen – geeft deze plaats aan. Dan naar buiten, rechtdoor naar de plaats waar gevangenen werden gedwongen urenlang te staan in de kou en moesten toezien hoe gevangen werden opgehangen. Dan voorwaarts naar de beruchte bunker waar de eerste gevangenen (in dit geval Russische krijgsgevangenen) werden vergast.

  Het basiskamp Auschwitz I is ingericht als museum en opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het was er druk : meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar komen er, waaronder ook veel wereldleiders als ze in Polen op bezoek gaan. Je wordt stil als je het kamp verlaat, vol van ongeloof en droefheid. Een monument dat indruk maakt op de bezoekers.

  Daarna terug naar onze bus om vervolgens door te rijden naar Auschwitz (II) – Birkenau een paar kilometer verwijderd van Auschwitz I. De nazi’s bouwden de oorspronkelijke barakken van het Poolse leger om tot het grootste vernietigingskamp van Europa, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen mensen ,vrouwen, kinderen, bejaarden en politieke gevangen, onder gruwelijke omstandigheden de dood vonden.

  Het merendeel van de gevangenen kwam met de trein – opgepakt in een veewagon – in Birkenau en Auschwitz aan. Zij arriveerden na vele dagen reizen in het concentratiekamp Auschwitz Birkenau. Samengepakt in overvolle veewagons zonder eten en drinken. Direct na aankomst vond op het station in Auschwitz en Birkenau de beruchte selectie plaats. Hierbij werden de mensen óf aan het werk gezet óf direct naar de gaskamers geleid. In 1944 werden de spoorrails uiteindelijk doorgelegd tot in de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau.

  Vrouwen en hun kinderen onder de 14 jaar werden bij aankomst op het perron (die Rampe) direct gescheiden van hun mannen en kwamen soms binnen 20 minuten na aankomst om het leven. De toegangspoort is bekend onder de naam ” Poort des Doods “. Een indrukwekkende dag, die ons allemaal stil weer in de bus doet stappen…….

 • Czestochowa

  We rijden na het ontbijt naar Czestochowa, één van de belangrijkste bedevaartsplaatsen van Polen. Onderweg naar deze spirituele hoofdstad van Polen geniet u van schilderachtige hoogvlakten gebouwd van kalkrotsen. Aangekomen in de bedevaarstplaats brengen we een bezoek aan het klooster van de Paulinerorde. Dit klooster ligt op de heuvel van Jasna Góra en wordt jaarlijks door miljoenen pelgrims uit de hele wereld bezocht. Hier bevindt zich de Zwarte Madonna ofwel het wonderbaarlijke schilderij van het icoon van de Maagd Maria. Elk jaar komen er duizenden pelgrims de Jasna Góra van Czestochowa om de Zwarte Madonna te zien. Men beschouwt haar als ‘de koningin van Polen’.

 • Krakau

  Krakau (Krakaw), de voormalige hoofdstad van Polen, is in de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden doorgekomen en hierdoor één groot openluchtmuseum van prachtige bezienswaardigheden. De oudste gebouwen stammen zelfs nog uit het begin van de 13de eeuw. Daaromheen heeft de stad zich in de loop der jaren uitgebreid, waardoor diverse bouwstijlen, met name in Renaissance stijl, terug te vinden zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen. Het prachtige oude centrum dat gemarkeerd wordt door het centrale Grote Plein (Rynek Glowny).

  Vervolgens per Poolse tuk-tuk naar de bekende Joodse wijk Kazimierz. De wijk was verloederd maar is opgeknapt nadat de film Schindler’s List van hier werd gedraaid. Schindler’s List is een Amerikaanse speelfilm van Steven Spielberg uit 1993, gebaseerd op Schindler’s Ark, een historische fictie-roman uit 1982 van Thomas Keneally. De film won meerdere Oscars in 1994, waaronder die voor ‘beste film’. Velen herkennen de wereldberoemde filmmuziek gecomponeerd door de Amerikaan John Williams.

  Oscar Schindler wist tijdens de oorlog veel van zijn Joodse ‘werknemers’in leven te houden door deze mensen in zijn fabriek te laten werken voor de Duitse overheersers. Zijn werkten op het terrein, maakten bijvoorbeels metalen potten en pannen voor de Duitse Wehrmacht en woonden en sliepen in houten barakken die inmidddels niet meer op het fabrieksterrein staan. Velen van hen overleefden de oorlog en vertrokken na de bevrijding in 1945 naar het Beloofde Land Israel.

  Krakau is een bekende universiteitsstad en in Krakau staan ook de beroemde Lakenhallen. Deze gebouwen waren in de Middeleeuwen hét handelscentrum bij uitstek en tot op de dag van vandaag nog een van de meest kenmerkende gebouwen van de stad. Boven het 108 meter lange gebouw bevindt zich het nationaal museum van Krakau.

  Ook de Mariakerk is zeker een bezoek waard. De kerk van de heilige maagd Maria is één van de beroemdste kerken van Polen, gelegen op Rynek Glowny (het centrale punt van de stad). Een ontspannen wandeling maakt u door het mooie Planty park, het stadspark ligt om het oude gedeelte van de stad. Vanuit het Planty park kun u op een aantal punten de oude binnenstad inlopen. Een mooie wandelroute is door de Florianpoort de oude binnenstad in te lopen om in de gezellige markten en boetiekjes op zoek te gaan naar leuke souvenirs.

  Wawel

  Op weg naar de Wawelheuvel, de burcht en de kathedraal in Krakau. In het kasteel van Wawel werden in de middeleeuwen de Koningen gekroond en ook begraven. Het gebouw staat vol prachtige en unieke schilderijen, decoraties en meubelen. Het paleis werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van koning Sigismund en heel wat buitenlandse kunstenaars werden uitgenodigd om het paleis op te vrolijken, waaronder veel Vlaamse tapijtkunstenaars. Het paleis is te bezichtigen (er zijn rondleidingen) en hangt vol met historische wandtapijten en oude meesters.

  Op het winderige binnenplein van het paleis krijgt men een indruk van de omvang van het paleis met honderden vertrekken en kamers. Voor de liefhebbers is een beroemd schilderij van Leonardo Da Vinci ( Dame met een Hermelijn ) te bewonderen, maar wij kozen meer voor de kerk, want naast het Koninklijk Paleis staat op de heuvel ook de belangrijkste kathedraal van Polen, de Wawelkathedraal. Deze kathedraal heeft een geschiedenis van meer dan 1.000 jaar en is één van de belangrijkste kerken van Polen. Ook hier valt tegenover de hoofdingang een groot bronzen standbeeld van Paus Johannes Paulus II te bewonderen.

 • •Terugreis via Leipzig

  Vandaag reden we – in de eerste sneeuw die dit jaar heel vroeg viel in Duitsland – maar gelijk wel 20 cm hoog – via een prachtige route van ca 650 kilometer door het voormalige Oost-Duitsland naar ons overnachtingshotel in een buitenwijk van Leipzig.

  Na het ontbijt zet de touringcar weer koers voor eerst een korte rondrit door Leipzig daarna door richting Nederland. Wederom wordt de reis van 560 kilometer onderbroken voor de nodige stops. Avonds weer aankomst bij hotel ‘De Koningshof ” in Veldhoven en reden we met Jan en Netty weer terug naar huis. We hadden een bijzonder ervaren buschauffuer, die heel veel wist te vertellen over Polen , de Poolse historie en cultuur en heel veel meer was dan een buschauffeur en een gids.

  We voelden ons allemaal heel vertrouwd met hem en zouden de reis zonder meer aanbevelen.
  (De busreis was georganiseerd door STIP-reizen en er kwam een einde van een bijzonder geslaagde busreis naar een van de mooiste streken in Polen.

  1451 Totaal 1 Vandaag