Onder leiding van Jeroen van Rijn, een zeer ervaren en belezen Nederlandse gids, trokken we onder leiding van de reisorganisatie FOX-reizen vanaf 6 tot 17 september 2019 vanaf het vliegveld Moskou via een aantal steden naar de wereldstad Sint Petersburg.

Een prachtige busreis met veel historische en culturele hoogtepunten. Rusland is een mooie reisbestemming.Let er wel op dat u enige weken vooraf een visum moet aanvragen in Nederland, de kosten hiervoor bedragen circa 80 euro per persoon.

Een prachtige 12-daagse groepsrondreis ‘Russisch Goud’ van FOX reizen

 • DAG 1 Amsterdam – Moskou

  We vlogen met de KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad van Rusland, Moskou, een stad met maar liefst 26 miljoen inwoners…

  Na aankomst op luchthaven ontmoetten we onze Nederlandssprekende reisleider Jeroen van Rijn en werden we per bus naar ons eerste hotel gebracht.
  Jeroen ontpopte zich al snel in het begin van de rondreis als een voortreffelijke reisleider, charmant, slim, goed belezen en goed ingevoerd in de Russsiche cultuur en historie. Bijkomstigheid : hij spreekt de taal goed.

  Op de eerste avond maakten we met de bus een eerste stadstour langs de prachtig verlichte (oorlogs)monumenten in Moskou. We reden langs prachtig verlichte gebouwen en monumenten. Vele monumenten herinneren aan de Tweede Wereldoorlog in Rusland.

  Het weer was rondom Moskou al die dagen prachtig zonnig. De FOX-groep was 22 mensen groot, ideaal dus voor een busreis door een ons onbekend stuk Rusland. Alleen in Sint Petersburg bleek het wat frisser, dat komt door de ligging van de stad aan de Oostzee.
  De eerste drie dagen verbleven we in Moskou, de Russische hoofdstak met circa 26 miljoen inwoners. We bezochten uiteraard het Rode Plein, het Kremlin, de begraafplaats van de Helden, Gorki Park en reden met de wereldberoemde metro naar diverse plaatsen in de stad. Het centrum van de stad is mooi met dure winkels, waar de gewone Rus wel kijkt maar niet koopt.

  De stad telt circa 66 miljardairs en meer dan 200.000 multi-miljonairs en dat is aan het wagenpark wel te zien, dikke Audi’s, Mercedes, BMW’s en geblindeerde Landrovers. De gewone Rus rijdt in een KIA en we hebben daar weining Lada’s meer gezien, die tijd is voorbij. McDonalds en eettentjes overal, mensen eten veel watermeloenen, augurken en ijs! Soms in beide handen een ijsje tegelijk.

  Het was toevallig feest in Moskou (Merkab), de stad vierde haar 872 jarig bestaan en er waren talloze muzikale evenementen in de stad, heel gezellig en feestelijk allemaal. De metro is een aparte ervaring 860 kilometr ondergronds netwerk, 300 verschillende stations en om de twee minuten arriveert het volgende metro-rijtuig op het perron. Mensen zijn redelijk tot goed gekleed, De gemiddelde Rus verdient 1000 tot 1200 euro per maand maar vooral gepensioneerden inwoners hebben het financieel zwaar.
  Hun pensioentje is slechts 160 tot 180 euro per maand. Daar valt in Rusland van vandaag niet van te leven. Naast rijkdom zie je ook veel armoede in het land.

 • DAG 2 Moskou: de Basiliuskathedraal in Moskou

  Op deze dag maakten we een stadstour door deze interessante stad, rijk aan historische gebouwen. We brengen een bezoek aan het wereldberoemde Rode Plein, waaraan de prachtige achtkleurige Basilius Kathedraal ligt, evenals het Lenin mausoleum met het geconserveerde lichaam van de voormalige Sovjet leider. Daarnaast bezoeken we uiteraard het Kremlin, het politieke, culturele en geestelijke centrum van het land. Binnen dit vestingwerk treffen we nog vele kerken en paleizen.

 • DAG 3 Moskou Kathedraal Moskou
  Een vrije dag om de stad zelf te ontdekken. Hiervoor maakten we kennis met het uitgebreide metronetwerk gebruiken. Enkele stations zijn met hun pracht al een bezienswaardigheid op zich.

  Aanraders voor vandaag zijn een bezoek aan de Tretjakovgalerij, waar u een grote collectie Russische iconen kunt bewonderen, of een bezoek aan het prachtige Nowodewitsji-klooster met de graven van vele Russische beroemdheden. Ook kunt u heerlijk slenteren over de Arbat straat, waar vele kunstenaars hun waar aanbieden en u gezellige bars en restaurants treft.

 • DAG 4 Moskou – Vladimir – Suzdal Reisafstand 240 km / circa 5 uur in de bus
  Tempel Vladimir

  Na het ontbijt gaan we op weg naar Vladimir, de eerste stad van de Gouden Ring, de naam van een aantal van de oudste steden van Rusland die een schat aan architectonische en culturele waarden omvatten. Vladimir is de laatste hoofdstad vóór Moskou deze rol toegeschreven kreeg. De kathedraal van Sint Dmitry, welke tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, is hier nog een stille getuige van.

  Vervolgens reizen we naar het romantische plaatsje Suzdal met meer dan 100 monumenten, dé museumstad van Rusland. Bij aankomst maken we een stadstour door dit vriendelijke plaatsje en zien typisch Russische houten huizen met rijk versierde raamlijsten.

 • DAG 5 Suzdal – Kostroma
  Reisafstand 200 km / circa 3,5 uur in de bus
  Kostroma kathedraal Rusland

  Na het ontbijt rijden we naar de voormalige handelsplaats Kostroma, gelegen aan de beroemde Wolga rivier. Deze stad van de Gouden Ring is de bakermat van de Romanov Dynastie, de laatste Tsaren familie van Rusland. We maken een stadstour en bezoeken Ipatjev-klooster van de Heilige Drieëenheid

 • DAG 6 Kostroma – Yaroslavl

  Yaroslavl Wolga

  Vandaag reizen we verder naar Yaroslavl, gelegen aan de Wolga. De stad was in de 16e en 17e eeuw een belangrijke handelsstad in Rusland, wat tot uiting komt in de statige pleinen, mooie huizen en grote kerken. We zien hier onder andere het Spaso-Preobrazjenski klooster, gebouwd als vesting vlakbij de brug.

  In de Ilya Proroka kerk, gelegen in het centrum, bevinden zich ontelbare mooie fresco’s en kunnen we prachtig gezang uit één van de kapelletjes horen. Tevens hebben we de mogelijkheid om een boottochtje te maken over de Wolga. Onderweg zien we de typische Datsja’s en Russische buitenhuisjes langs de oever liggen.

 • DAG 7 Yaroslavl – Rostov the Great – Sergiev Posad – Tver
  Reisafstand 390 km / circa 6,5 uur in de bus
  Straatbeeld Sergiev Posad

  In de morgen vertrekken we naar Rostov the Great, een typisch plattelandsplaatsje uit 846, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Mede door het slaperige uiterlijk van de plaats zult u overvallen worden door het prachtige Kremlin.

  We rijden verder naar Sergiev Posad, waar zich één van de belangrijkste kloosters bevindt. In 1340 vormde dit drievuldigheidsklooster het spirituele centrum van Orthodox Rusland en ook nu ziet men binnen de muren van het klooster nog vele pelgrims. We brengen een bezoek aan dit indrukwekkende klooster en zien vele gelovigen kaarsjes branden, baboesjka’s die hun flessen vullen met het heilige water en priesters met lange baarden.

  Aansluitend reizen we naar Tver waar we in een comfortabel hotel te midden van de bossen verblijven.

 • DAG 8 Tver – Novgorod
  Reisafstand 390 km / circa 4,5 uur in de bus
  Novgorod Rusland Orthodoxe kerk
  +1
  We passeren het reispaleis van Katerina de Grote, dat zij altijd gebruikte tijdens haar reizen tussen Moskou en Sint Petersburg, en vervolgen onze weg naar Novgorod. Onderweg zien we het landschap aan ons voorbijglijden en passeren we typische Russische theekraampjes, waar mensen onderweg naar Sint Petersburg een stop maken om thee te drinken.
 • DAG 9 Novgorod – Sint Petersburg
  Novgorod is de oudste stad van Rusland, gesticht in de 9e eeuw door de Scandinavische handelaren. De stad was vanaf de 11e eeuw een belangrijke handelsplaats voor de Vikingen op hun weg naar Griekenland. Men treft hier dan ook de enige kerk in Europa met Griekse iconen. Ook veel Nederlanders woonden hier vanwege de ideale handelsposten.

  Novgorod is een heerlijke plaats om doorheen te wandelen en te genieten van de prachtige monumenten of de gezellige drukte op het strandje bij het Kremlin. Tijdens de stadstour brachten we tevens een bezoek aan het prachtige museum van de houten architectuur, waar u voorbeelden kunt zien van de typische Russische houten huisjes.

  In de middag vertrokken we naar Sint Petersburg.

 • DAG 10 Sint Petersburg bezoek aan de Hermitage
  We bezochten de Hermitage, één van de meest beroemde musea ter wereld.

  Sint Petersburg wordt ook wel de tweede hoofdstad van Rusland genoemd. Deze prachtige stad werd op bevel van Tsaar Peter de Grote naar het voorbeeld van Amsterdam gebouwd en is uitgegroeid tot een groot, indrukwekkend museum met een mengeling van Russische en Italiaanse Barok bouwstijlen.

  In de ochtend maakten we een stadstour om de hoogtepunten van de stad te bekijken en bezoeken we tevens de Petrus & Paulus vesting. Deze trekpleister ligt op een klein eilandje in de rivier de Neva. In de indrukwekkende kathedraal in de vesting zijn de overblijfselen te vinden van de invloedrijke keizers.

  Na de lunch brachten we een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage. Dit voormalige winterpaleis van Katerina de Grote is door de grote collectie kunstwerken een indrukwekkend museum geworden. Tot 1917 was de Hermitage een keizerlijk paleis, maar al in 1852 werd de aanwezige kunstcollectie aan het publiek getoond.

 • DAG 11 Sint Petersburg Catharinapaleis Poesjkin Sint Petersburg

  Vandaag heeft u de dag vrij om de stad zelf te ontdekken. Maak een schitterende boottocht om St Petersburg vanaf het water te bewonderen of maak een excursie naar Pushkin waar het schitterende, rijk gedecoreerde paleis van Catharina de Grote ligt. De excursie naar Pushkin duurt ongeveer vijf uur en dient van tevoren geboekt te worden.

 • DAG 12 Sint Petersburg – Amsterdam

  St. Petersburg kathedraal Rusland
  Vanmorgen waren we even vrij om er op eigen gelegenheid op uit te trekken. In de ochtenduren gingen we eerst nog naar het herdenkingsmonument van Lenigrad in de tweede oorlog Tijdends de bijna 900 dagen durende omsilleing van de stad door de Duitser stierven ongeveer 1 miljoen inwoners van Sint Petersburg en Russicsche soldaten van de honger en de koude

  In de middag op weg naar de luchthaven van St Petersburg voor de 3-urige vlucht naar Amsterdam, waar wij aan het begin van de avond aankwamen.

Rusland een land met veeel historie en prachtige cultuur, kloosters, musea en kathedralen, Een land vol rijkdom aan cultuur maar ook veel armoe in de dagelijkse praktijk van de bewoners.

Het was een bijzonder gezelschap, maar wat een prachtige reis!

1027 Totaal 1 Vandaag
Previous post Griekenland – Karpathos – 2018
Next post Zwitserland – treinenreis – 2019