Griekenland – Chios – 2007

Reacties zijn gesloten

Het zonnige  eiland CHIOS – Griekenland

Mede op aanraden van onze overbuurman Peter gingen we na Lesbos in 2007 naar zijn favoriete vakantiehotel  GOLDEN SAND in KARFAS op CHIOS.
Heerlijk eiland Chios,  waar na een sterke landing op een (te) korte landingsbaan en een zeer korte transfer met de bus kwamen we in dit klasse-hotel  op Chios aan.

zomervakantie 2007 op Chios

  zomervakantie 2007 op Chios

  zomervakantie 2007 op Chios

 zomervakantie 2007 op Chios

Vele Grieken komen er en terecht.  Het is op het eiland allemaal te zien op een uurtje rijden met het autotje ! Zowel de hoofdstad Chios met  in de baal de mooie haven en de drukke winkelstraat.

CHIOS-stad (ofwel Chora)

Er komt eenmaal per dag de ferry aan en precies  om 19.00 uur vertrekt die boor weer volgeladen  naar het volgende eiland Lesbos om daarna weer langs te varen richting  24 uur naar Athene. Vanuit de  haven kan je verschillende bootochen boeken  onder andere naar de overkant Turkije maar ook naar het beroemde reders-eiland INOUSSES.

INOUSSES

Hier zijn al honderden jaren vele Grieke reders ooit geboren en getogen zijn en iedere rijke Griekse redersfamilie wel een villa met eigen groot en witgeschilderd motorjacht en helicopter op na schijnt te houden.. Op dit eiland is ook een particuliere zeevaartschool gevestigd, waar in tientallen jaren vele Griekse kapiteins en  stuurlui zijn opgeleid om later in dienst te treden van een van de Griekse rederijen.

Veel bezoek van touristen wordt hier niet zo veel op prijs gesteld, in de haven is niets te doen en er zijn ook geen leuke winkeltjes van kunstenaar met kralen en kettingen en kunst voor de touristen. die overigens maar eenmaal  per week per boot kunnen aankomen. Wel is er vlak bij de haven een klein scheepvaartmuseum, eigenlijk particulier eigendom van een van de rijke reders-families.

De natuur

Op weg maar naar een van de vele kloosters via de kustweg lanhg de zee  naar het noorden van het eiland. ook daar zijn nog een tweetal mooie strandjes, maar daar zijn ook de grindstenen strandjes weer. Prachtige natuur met idyllische dorpjes en vergezichten maar ook met  mooie en goede doorgaande autowegen !

  zomervakantie 2007 op Chios

Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Ook overbuurman Ed was er. Hij woont er een paar weken per jaar  en we kwamen zijn grijze busje vaak tegen ….

KARFAS

Het badplaatsje KARFAS is dus gezegend met het mooiste zandstrand van Grieke land Er er zijn vele leuke restaurants gelegen aan het kleine boulevardje We hebben nog nooit zo veel keuze gehad circa iedere avond een ander restaurantje  en alle met goede kwaliteit ,  dat allemaal voor circa 25 eur voor een diner   met zijn tween!
Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Mastiek

Overal op het eiland zijn langs de weg duizenden  lage struikjes te vinden, waar men inkepingen in de stam  maakt waar langzaam mastiek uitdruppelt. Dat wordt opgevangen en in de dorpjes later verwerkt tot….  Chios is wereldberoemde vanwege de hoge kwalitiet van de mastiek die men op het eiland vindt.
Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Huur een autotje en binnen een uurtje ben je aan de andere kant van het eiland met onderweg vele leuke dorpjes zoals PYRGI met de kleurrijke huijes in het centrum en de verborgen stad  ANAVATOS.

NEO MONI

Chios telt een aantal Byzanthijne  kloosters met als afschrikkend voorbeeld het klooster NEO MONI (Nieuwe klooster) waar in 1810 vele honderden toegestroomde onschuldige vrouwen en kinderen, maar ook een 500-tal monnikken werden vermoord door de Turkse bezetters Het klooster is gebouwd in Byzanthijnse stijl , staat in het midden van het eiland van, maar staat  thans in de restaratie-steigers staat, het wordt op kosten van de Europese Gemeenschap grondig gerestaureers, dat duurt nog wel enkele jarem..

Het klooster beschikt al meer dan 900 jaar over een heilige icoon van de Moeder Gods.  Rij ook eens lang de vier windmolens aan de kust die vlak bij het enige ziekenhuis van het eiland  getuigen van de vroegere welvaart

HOTEL GOLDEN SAND

Golden Sand is een 3-sterren hotel met een mooi zandstrand en uitzicht op het vastenland van Turlije enige kilometers verder op. Het heeft op 10 meter ook het mooiste strand van Griekenland voor de deur met heerlijk warm zand, genoeg zonnebedden en cafitaria’s voor een hele rustige vakantie. Voor kleine kinderen een aanrader : langzaam aflopend in het water en een rustige golfslag.  Het uitgaanscentrum van Karfas ligt op loopafstand, daar is een keuze uit circa 10 verschillende Griekse taverna’s mogelijk, maar een ook loungebar me (te) harde wetsrese muziek  en een tweetal Italiaanse pizza restaurants   trekken vele bezoekers in de avond uren

Septembert zomervakantie 2007 op Chios

Voor de rest was er s’avonds op de boulevard in Karfas en omliggende dorpjes niet veel te doen, behalve in het hotel zelf, zo twee tot drie avonden per week is er wel een bruiloft of een doopfeest gaande, hetgeen echter geen last gaf
Heerlijk volk ook de Grieken van Chios….. ze zijn gezegend met een mooie natuur en een hele rijke histore  en zijn mede door de hogere temperaturen in de zomer heel relaxed te noemen…

Septembert zomervakantie 2007 op Chios

835 Totaal 1 Vandaag