Het eiland Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090 km² is het na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee.

Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt. Andere belangrijke plaatsen op het eiland zijn Sassari, Nuoro, Olbia en Oristano. De belangrijkste havens zijn Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci, Arbatax, Porto Foxi en Cagliari. Sardinië is tevens een autonome regio binnen de Italiaanse Republiek.

Het eiland wordt omringd door een grote reeks van kleine rotsige eilandjes, soms bewoond, soms in gebruik door (kleine) veeboeren die ‘s avonds weer huiswaarts keren. Ontelbaar zijn de kleine zanderige baaitjes, omringd door vele kliffen, terwijl het zeewater ter plaatse een specifieke kleur heeft. De Grotta di Nettuno zijn een bezienswaardigheid. De hoogste top op het eiland reikt tot ruim 1800 meter, een granietbult in het midden.

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, maar waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. De kustregionen blijven doorgaans van sneeuw gevrijwaard. Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van de wind; de mistral (maestrale zoals Italianen zeggen), sirocco, libeccio en levante.

Prehistorische stammen hebben indrukwekkende monumenten nagelaten zoals de Domus de Janas (uit de neolithische tijd) en de duizenden Nuraghi die hier verspreid staan, opgebouwd uit losse stenen en gebruikt als torens of hele burchten. Later kwamen de Feniciërs en de Carthagers (500 v. Chr.). Daarna de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en in de 11e eeuw de Saracenen (zie: Geschiedenis, hieronder). Mede hierdoor bevat het eiland een smeltkroes van volkeren en culturen, bijeengebracht op een oppervlakte van nog geen 25.000 km². De vele kerken en basilieken zijn bijzonder fraai in een schilderachtig landschapsdecor.

04-SAM_0093

Naast Italiaans spreekt een groot deel van de bevolking van het eiland Sardijns (ook wel Sardisch genoemd). Het is een van de meest archaïsche Romaanse talen, afkomstig uit het Latijn. De taal bevat echter ook elementen uit andere talen, waaronder Fenicisch en Etruskisch en invloeden uit het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië.

De officiële taal is tegenwoordig Italiaans, maar Sardisch wordt nog steeds gesproken en traditioneel gebruikt in zang en muziek. Ook op literair gebied wordt de taal steeds vaker gebruikt, hoewel er geen officiële spelling is afgesproken. De regionale Sardijnse overheid heeft recentelijk het Sardisch goedgekeurd voor gebruik in officiële documenten.

Op het Italiaanse Sardinië verbleven we twee weken aan de kusten van het Noord Oosten in de omgeving van de havenstad OLBIA, een leuke en grote havenplaats met aan de kades veel lange en mooie jachten in het bezit van anonieme Russische Olie-miljardairs die hier een paar dagen aanmeren. Het was dus een druk bekijks naar deze varende weelde. Olbia zelf kent een drukke lange winkelstraat die vanaf de haven naar het midden van de stad leidt niet zo geweldig vet dus…..

03-SAM_0065
Maar gelukkig genoeg logeerden we in een wat verouderde Italiaanse residence in het midden van het kleine havenstadje Porto Ottiolu. Het complex kende een geweldig groot zwembad, waar ook de heren met een zwemcap moeten zwemmen. In de avond liepen we eigenlijk binnen 2 minuten op de boulevard met welgeteld 3 restaurant waaronder een beroemd visrestaurant Mama’s.

Een dorpje verderop was het gelukkig drie dagen feest, iedere avond een markt, een processie vanuit de kerk, sportwedstrijden voor de schooljeugd, in de avond lange – voor ons niet te begrijpen – voordrachten door een Italiaanse schrijver en natuurlijk aan het eind van de derde dag een traditioneel geweldig groot vuurwerk, ongekend mooi en lang voor onze Nederlandse begrippen.

De brede witte stranden met heerlijk helder zwemwater lagen links en rechts van dit romantische Italiaanse dorpje.
Voor de stranden ligt vaak een windstille lagune, met mooi groen water waar hele kolonoes flamingo’s verblijven in het ondiepe water..

Een warme en zonnige kuststreek met zeer prachtige en lange witte zandstranden maar wel erg druk met ITALIANEN zelf, dat betekent veel parkeer-ellende , veel krijsende kinderen en veel ouders die vanaf de duur betaalde strandstoelen in de branding de hele dag met hun kinderen bezig zijn.

 

MAAR : De eerste week met veel Italianen die hun laatste week vakantie vierden. De volgende week was lekker stil! Ze waren allemaal vertrokken naar huis, de vakantiewoningen waren leeg, de winkels al gesloten en de rust was nedergedaald.

10-SAM_0299

Attentizone!

We reden met het Fiat Panda-tje iedere dag een ritje en binnen een straal van 1 uur rijden was er veel te bekijken : leuke dorpjes, historische kastelen en klassieke torens om te beklimmen .

Jammer van de autobendes die structureel de parkeerplaatsen langs de stranden bezoeken.

Een lichte klap bij de handgreep van het linkerportier van je Fiat panda of Fiat 500, en alle andere deuren springen spontaan open.

Binnen 1 minuut is de buit binnen zo ook bij onze huurauto : mijn fototoestel en Iphone. We deden aangifte bij de Carabinieri een dorpje verderop. “Oh nee”, zuchtte de al wat oudere dienstdoende agent in een wat onbeholpen Engels ” U bent de twintigste al vandaag……” Mooie jongens die Italianen!

1262 Totaal 1 Vandaag
Previous post Griekenland – Parga – 2014
Machu Picchu Next post Rondreis – Peru – 2016