Rondreis – Thailand – 2008

Reacties zijn gesloten

…..Op reis door het Land van de Glimlach…

Thailand staat bekend als het land van de glimlach en en dat is niet voor niets. De glimlach is in Thailand een natuurlijk aspect van het leven en wordt vaak gebruikt om beschamende situaties het hoofd te bieden.

Als u aan een Thai de weg vraagt, zal hij of zij u glimlachend antwoorden en u ergens heen wijzen, ook al heeft men geen idee waar u heen wilt. Het geen ‘nee’ durven of willen zeggen is ook een typische eigenschap van een Thai. Vaak zwijgt of lacht een Thai ook gewoon als hij iets afkeurt of een ontkennend antwoord moet geven.

Op een koude 28 maart 2008 checkten wij in op Schiphol voor een non-stopvlucht met een Jumbojet van China Airways naar Bangkok. De vliegreis duurde 11 uur en het vliegtuig zat helemaal vol. Gelukkig konden we aan boord wat filmpjes kijken op het schermpje voor ons, maar het was wel een lange zit !

•dag 2 Bangkok..
‘s nachts de aankomst in Bangkok en transfer naar ons hotel in de stad. ‘s Middags wandeling door Chinatown en ‘s avonds dinercruise met livemuziek door schitterend verlicht Bangkok.

• dag 3 Bangkok
Bezoek aan het Thaise Koninklijk Paleis en de schitterende tempels van de Gouden Boeddha en de Emerald Boeddha. ‘s Avonds diner in het hotel.

• dag 4 Bangkok
Boottocht door de ‘klongs’ van de imposante Chao Praya rivier. Onderweg zien we de oudste tempel van Bangkok, de Wat Arun, rijkelijk gedecoreerd met Chinees porselein. Ook een fietstocht door het onbekende Bangkok, waarbij door smalle straatjes, langs tempels en plantages werd gefietst..

• dag 5 River Kwai – Kanchanaburi
Bezoek aan de kleurrijke drijvende markt; bij het ochtendgloren komen hier talloze bootjes met allerlei exotische handelswaar en fruit. Vervolgens op een ponton met restaurant naar River Kwai, voor een bezoek aan de beroemde brug en dodenspoorlijn.

•dag 6 Kanchanaburi – Phitsanulok
Vertrek naar de oude hoofdstad van Siam, Ayutthaya. De stad ligt aan drie rivieren en heeft veel indrukwekkende pagodes en overblijfselen van een rijk verleden. We overnachtten in Phitsanulok.

• dag 7 en 8 Phitsanulok – Chiang Rai
Eerst naar de schitterende stadstempel, de Wat Mahattat, en dan verder naar Chiang Rai met bezoek aan Sukhothai met zijn vele oude paleizen, tempels en boeddhabeelden. Twee nachten verblijf in een luxe resort in Chiang Rai.

•dag 9 Gouden Driehoek
Ontmoeting met de Akha- en Yao-bergstammen, waarna we een boottocht maken over de machtige Mekong rivier naar het beruchte opiumgebied van de Gouden Driehoek.

•dag 10 Chiang Mai
In het dorpje Sankaempaeng ziet u de mooiste zijde en handbeschilderde parasols. Vervolgens naar Chiang Mai, de bruisende hoofdstad van het noorden met vele bezienswaardigheden, winkels en de gezellige avondmarkt.

•dag 11 Chiang Mai
Vanaf de Doi Suthep tempel heeft u een geweldig uitzicht over de vallei, waarna we een bezoek brengen aan het trainingskamp voor jonge olifanten langs de Ping rivier, die hier leren om boomstammen te verplaatsen in de dichtbegroeide jungle.

•dag 12 Chiang Mai
Een fantastische junglesafari te maken op de rug van een olifant. Een geweldig avontuur…

dag 13 Chiang Mai – Pai of Lisu lodge
Vertrek per minibus naar het fascinerende gebied van de Karen-stammen. We overnachten in een guesthouse in Pai..

•dag 14 Pai – Mae Hong Son
Lange tijd was Mae Hong Son uitsluitend bereikbaar per olifant. In het stadje staan rond het meer nog steeds schitterende tempels en op de heuveltoppen staan de mooiste kloosters.

•dag 15 en 16 Mae Hong Son
Bezoek per boot aan de mysterieuze langnek-stammen. Elk meisje, geboren met volle maan, krijgt elk jaar een koperen ring om haar nek, zodat deze tot enorme lengte uitgroeit. Aan het einde van de middag korte vlucht van ca 25 minuten terug naar Chiang Mai.

•dag 17 Chiang Mai – Bangkok
Vrije dag. We benutten de mogelijkheid om lekker en eenvoudig Thais te leren koken. Eerst met de gelukkig Engelssprekende dame naar de lokale groente- en fruitmarkt om zelf de nodige ingrediënten in te slaan, waarna wij in een authentiek Thais huis een paar heerlijke gerechten leerden klaar te maken. In de avond vertrek per trein naar Bangkok, overnachting in een couchette.

• dag 18 Bangkok – Golf van Siam
Transfer naar de Golf van Siam. De kust bestaat hier voornamelijk uit drie naast elkaar liggende badplaatsen, Jomtien Beach, Naklua en Pattaya, met gezellige stranden, vele winkels, restaurants en avondmarkten.

• dag 19, 20 en 21 Golf van Siam
Heerlijke dagen aan het strand. Om 20.00 uur van dag 21 vertrek per busje naar Bangkok voor de terugvlucht naar Amsterdam.

• dag 22 Aankomst op Schiphol
Na wederom een lange vlucht (met vertrek om 02.25 uur in de nacht) landden we om ca 09.15 uur plaatselijke tijd weer keurig op Schiphol We kunnen terugkijken op een fantastische reis!

Flora en Fauna

In de tropen zijn kakkerlakken, ongeacht de hygiëne, geen prettige, maar onvermijdelijke huisdieren. Onverpakte levensmiddelen, rottend fruit of vuil servies lokken deze en andere, meestal ongevaarlijke insecten. Van airconditioning houden deze indringers niet en mottenballen zorgen voor een indringende geur, waardoor ze meestal buiten blijven!

Ook zijn er Tjitjaks, een klein, hagedis-achtig, reptiel, dat zich op het plafond of op de muren ophoudt. Tjitjaks zijn volkomen ongevaarlijke insecteneters en houden de kamer muggenvrij, al moeten wij wel even wennen aan deze huisdieren! Maar in het Verre Oosten geldt: hoe meer Tjitjaks in uw kamer, des te meer geluk zult u hebben!

We gingen wederom met FOX-reizen. Het was weer als vanouds geregeld : uitstekende gidsen een lokael Thais Gids en verzorging in goede hotels. We hadden overal in het land een veilig gevoel en het was een zeer leuk reisgezelschap! Ja we kijken zeer tevreden terug op deze reis!

 

Geschiedenis

Opgravingen in het noorden van Thailand, aan de Mekong rivier op het Korat plateau wijzen op een ontwikkelde cultuur uit ongeveer 3600 v. Chr. Dit volk hield zich al bezig met landbouw en was waarschijnlijk de eerste cultuur ter wereld, die in het Bronzen Tijdperk leefde. Deze mensen zijn waarschijnlijk verdreven door stammen uit het noorden. Over de volgende eeuwen is weinig bekend. Vanaf 800 v. Chr. tot de 13e eeuw na Christus vestigden zich vele volkeren in het huidige Thailand, zoals de Mons uit Birma en de Khmers uit Cambodja.

In de 2e en 3e eeuw zorgde de vele contacten met Indische handelslieden voor een sterke invloed van de Indische cultuur. In de 13e eeuw trokken de Thai, afkomstig uit Zuid-China (provincie Yunnan), naar het zuiden vanwege een inval van de Mongoliërs en kwamen terecht in het gebied van de Korat vlakte in Noord-Thailand. Dit was een onderdeel van het Khmerrijk, dat zich uitstrekte van Cambodja tot Oost-Thailand. De Thai namen, op gebied van bestuur, religie, cultuur en krijgskunde veel van hen over. Van de Mons kwam het Theravada Boeddhisme

Cultuur

Boeddhistische monniken worden zeer gerespecteerd en dienen met uiterste beleefdheid behandeld te worden! Zij mogen, vanwege hun celibaatbeloften, geen vrouwen aanraken en zelfs niets uit hun handen aannemen. Als u een tempel bezoekt dient u “bedekt” gekleed te gaan, geen aanstoot te geven en uw schoenen uit te trekken als u de tempel ingaat. Dit geldt overigens niet alleen voor tempels, want men doet hier ook zijn schoenen uit als men een particuliere woning binnen gaat.

94% van de Thai is Boeddhist en tezamen met de monarchie is het Boeddhisme de belangrijkste bindende kracht binnen de Thaise samenleving.

Het geloof speelt een belangrijke rol in het leven van de Thai en dat komt in het dagelijks leven op diverse manieren naar voren. Zo ziet u ‘s ochtends de monniken in saffraankleurige gewaden over straat lopen om voedsel in te zamelen bij de gelovigen. Dit is geen bedelarij, maar een mogelijkheid voor de gever om zich verdienstelijk te maken.

In het Boeddhisme zijn tolerantie en respect voor anderen belangrijke waarden. De kern van het Boeddhisme ligt in de Vier Edele Waarheden: * dhukka: het (onvermijdelijke) lijden, * samudaya: de oorzaak van het lijden, namelijk de begeerte, * nirodha: de beëindiging van het lijden door het temperen van begeerte, * magga: de weg naar beëindiging van het lijden via het Achtvoudige Pad.

Bevolking

De wijze van groeten, de Wai, zal u bekend voorkomen. Dit traditionele gebaar wordt gemaakt door de handpalmen tegen elkaar te plaatsen en ze naar het gezicht te brengen, terwijl men het hoofd licht voorover buigt. Als buitenlander zal niemand het u echter kwalijk nemen als u gewoon een hand geeft. Het maken van een Wai zal, zeker omdat men het meestal niet verwacht van een buitenlander, zeer gewaardeerd worden!

De manier van aanspreken is ook anders dan wat wij gewend zijn, want het is hier de gewoonte om mensen bij de voornaam aan te spreken. Een prettige bijkomstigheid is dat men op deze manier zijn tong niet breekt over de ingewikkelde meerlettergrepige Thaise achternamen.

In tegenstelling tot de omringende landen is Thailand een welvarend land. Wij denken vaak, als wij naar de Tropen gaan, dat we in aanraking komen met hele arme mensen, die wij graag op onze manier blij willen maken met: kleding, snoepjes, pennen e.d. In Thailand is dit meestal absoluut niet aan de orde en men is eerder beledigd dan blij, wanneer er een Hollandse vorm van liefdadigheid plaatsvindt.

Geografie
Geheel Thailand wordt gekenmerkt door een weelderige begroeiing en is in landschappelijk opzicht te onderscheiden in vier gebieden. Het noorden en noordoosten zijn bergachtig met als hoogste punt de Doi Inthanon (2596m), ten zuiden van Chiang Mai. Deze streek is begroeid met teakwouden, rijstvelden en regenwoud(resten).

Het centrale laagland is het centrum van de Thaise rijstteelt. De belangrijkste rivier van Thailand, de Chaophraya, stroomt door dit gebied om vervolgens, iets ten zuiden van Bangkok, uit te monden in de Golf van Thailand. Dankzij dit gebied is Thailand, ondanks de lage rijstproductie per oppervlakteeenheid, de op één na grootste rijstexporteur ter wereld,

Het noordoosten van Thailand, gedomineerd door het droge Korat-plateau, wordt begrensd door de Mekong rivier in het noorden en de grens met Cambodja in het zuiden. De grond is relatief arm en de landbouw is afhankelijk van de onregelmatige regenval, is slechts voor een beperkt deel geïrrigeerd en wordt vooral gebruikt voor de productie van rijst, cassave, jute en maïs.

Het zuiden van Thailand is begroeid met een weelderige tropische vegetatie en voor de kust liggen eilandjes met paradijselijke stranden, met als bekendste Koh Samui en het schiereiland Phuket. De landbouw bestaat uit ananas, rubber of palmolieplantages. Daarnaast vindt men langs de kust veel mangrovebossen met garnalenkwekerijen.

Thailand is een koninkrijk in Zuidoost-Azië, dat in het oosten wordt begrensd door Laos en Cambodja, in het westen door Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden door Maleisië en in het zuidoosten door de Golf van Thailand, een onderdeel van de Zuid-Chinese Zee. Het land heette tot 1949 Siam. De Thaise naam van het land is “Prathet Thai”, waarbij Prathet land betekent en het woord Thai vrij betekent. Thailand betekent dus letterlijk “vrij land”.

De nationale feestdag is 5 december, de verjaardag van de huidige koning Rama IX. De munteenheid is de baht.

Klimaat

 

Thailand kent drie seizoenen: het hete en droge seizoen van maart tot midden juni met een gemiddelde temperatuur van 27-35 graden, het regenseizoen van juni tot oktober met een gemiddelde temperatuur van 24-32 graden en het koele seizoen van november tot en met maart met een gemiddelde temperatuur van 18-32 graden.

Chiang Mai staat bekend om het aangename klimaat met een temperatuur, die een paar graden lager ligt dan in Bangkok. Voor mensen uit ons klimaat is Thailand echter het gehele jaar een warm land. Volgens metingen van de Wereld Meteorologie Organisatie is, gekeken naar jaarlijkse, gemiddelde, dag en nacht maxima, Bangkok zelfs de warmste stad ter wereld.

Het regenseizoen wordt gekenmerkt door hevige, korte, stortbuien in de namiddag, die aangevoerd worden door de zuidwest moesson. Hoewel regen tijdens een reis nooit plezierig is, heeft dit zo toch zijn voordelen, omdat het landschap dan prachtig groen is en het heerlijk ruikt, maar ook omdat het dan minder stoffig is. In het noorden regent het een stuk minder en kan het ’s nachts zelfs behoorlijk afkoelen. Het noordoosten heeft soms zelfs met droogte te kampen.

 

Klimaat

Thailand kent drie seizoenen: het hete en droge seizoen van maart tot midden juni met een gemiddelde temperatuur van 27-35 graden, het regenseizoen van juni tot oktober met een gemiddelde temperatuur van 24-32 graden en het koele seizoen van november tot en met maart met een gemiddelde temperatuur van 18-32 graden.

Chiang Mai staat bekend om het aangename klimaat met een temperatuur, die een paar graden lager ligt dan in Bangkok. Voor mensen uit ons klimaat is Thailand echter het gehele jaar een warm land. Volgens metingen van de Wereld Meteorologie Organisatie is, gekeken naar jaarlijkse, gemiddelde, dag en nacht maxima, Bangkok zelfs de warmste stad ter wereld.

Het regenseizoen wordt gekenmerkt door hevige, korte, stortbuien in de namiddag, die aangevoerd worden door de zuidwest moesson. Hoewel regen tijdens een reis nooit plezierig is, heeft dit zo toch zijn voordelen, omdat het landschap dan prachtig groen is en het heerlijk ruikt, maar ook omdat het dan minder stoffig is. In het noorden regent het een stuk minder en kan het ’s nachts zelfs behoorlijk afkoelen. Het noordoosten heeft soms zelfs met droogte te kampen.

921 Totaal 2 Vandaag