Karpathos

In het najaar van 2018 ondernamen we nog een korte vakantie naar het grote Griekse eiland Karpathos.

Karpathos is een heel mooi maar ruig gevormd Grieks eiland, dat nog rustig is en niet aangetast door massatoerisme. Het is het tweede eiland in grootte van de Dodecanese eilandengroep en ligt tussen Rhodos en Kreta. Niet alleen de hoofdstad, maar ook de belangrijkste haven van Karpathos is Karpathos-stad of Pigadia dat aan de zuidoostkust ligt.

Karpathos is een bergachtig eiland, de hoogste bergtop is Kali Limni op 1,214 meter hoogte. De zuidkust van Karpathos is relatief vlak, om die reden zijn daar ook de meeste dorpen te vinden.

Pigadia of Karpathos stad is in eerste instantie gebouwd met geld dat naar huis werd gestuurd door Griekse immigranten in de Verenigde Staten en heeft niet de locale stijl van architectuur die wel in de oudere dorpjes te vinden is.

Op Karpathos zijn veel mooie dorpen; Ten zuidwesten van de hoofdstad ligt Menetes, waarvan de geschiedenis na de middeleeuwen begon. Dit dorp is na Pigadia het grootste van het eiland Karpathos, hier zijn van grote afstand de witte huisjes al te zien. Het dorp Arkasa is geïdentificeerd als de plaats waar het oude Arkesia was.

Hier zijn de ruïnes van de oude Christelijke Basiliek uit de 5e en 6e eeuw te bezichtigen. 12 kilometer ten  noordwesten van Pigadia ligt Othos, waar een volkenkundig museum gevestigd is en Volada, een traditioneel dorpje met huizen waarvan het interieur de moeite waard is om eens te bekijken. Iets voor Volada ligt Aperi, een mooi traditioneel dorp in midden van een groene omgeving.

Verder naar het noorden, in Mesochori, kun je een typisch Karpathiotisch huis bekijken, met een schitterende mozaïeken vloer. Dit mooie dorp is iets noordelijker gelegen aan de westkust van Karpathos. Wegens de slechte bereikbaarheid zijn hier uit het verleden ook vele tradities bewaard gebleven. De zonsondergang is in Mesochori adembenemend en op zich al reden genoeg om dit prachtige traditionele dorp te bezoeken.

Nog verder naar het noorden ligt het bijzondere dorp Olympos, dat op een berg ligt en te bereiken is via Diafani, Karpathos’ tweede haven. Olympos is gesticht tussen de tiende en de vijftiende eeuw, oorspronkelijk versterkt om de bewoners te beschermen tegen piraten.

Het hoogste punt in het dorp werd gekroond met een toren. Ook tegenwoordig is de locale architectuur nog intact en de inwoners zijn er trots op dat zij hun tradities hebben behouden, hier zie je de vrouwen nog in klederdracht lopen. Er wordt nog steeds een dialect gesproken, dat verschillende Dorische woorden bevat.

Met een huurauto reden vanuit onze appartement op 2 kilomer gelegen van het kleine stadje ARKASA  met ongveer 500 inwoners en 5 restaurantjes aan de linkerzijde van het eiland over de goed te berijden Griekse autowegen.

Tweede kennismaking

We waren  zo’n 10 jaar geleden ook al een keer met vakantie geweest op het eiland dus we wisten snel de weg. Met de auto reden we 19 kilomer opwaarts naar het beroemde dorp Olympos vroeger alleen met de boot bereikbaar maar sinds 5 jaar toegankelijk via een weg dwars door de hoge bergen van het eiland. Het is er altijd heet en heeft en ruw klimaat. Schapen en geiten houden het redelijk uit

Eenmaal gingen we met een een superdeluxe ferry vanuit de hoofstad naar het nabijgelegen eiland Kassos. Een uurtje varen over de wilde zee,

Karpathos stad, dat door de autochtonen Pigadia wordt genoemd, ligt in het zuidoosten van het eiland, en is de hoofdplaats van de gemeente Karpathos. Andere steden op het eiland zijn de noordelijker gelegen Olympos en Diafani. In Othos is er een museum.

In het zuiden van het eiland ligt Luchthaven Karpathos. Een veerboot naar Kreta en naar Rhodos gaat twee keer per week.

 

1019 Totaal 1 Vandaag
Previous post Operareis – Verona – 2018
Next post Rusland – Rondreis Russisch Goud